Un nou test sangvin contra depresiei a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă din oraşul american Chicago, care au descoperit că această afecţiune determină o creştere spectaculoasă a concentraţiilor unor substanţe chimice din sânge, informează dailymail.co.uk.

Cercetătorii speră că invenţia lor va grăbi şi va scurta procesul de diagnosticare a bolii şi va duce la dezvoltarea unor noi tratamente.

Aproximativ unul din cinci britanici experimentează episoade de depresie cel puţin o dată pe parcursul vieţii şi circa 8-12% dintre britanici suferă un episod de depresie cel puţin o dată pe an.

Un număr mai mic de persoane suferă de depresie clinică, o boală care poate să dureze săptămâni sau chiar ani, iar efectele ei afectează viaţa de zi cu zi a pacienţilor.

În prezent, depresia clinică are nevoie de câteva luni pentru a fi diagnosticată cu certitudine, întrucât medicii încearcă mai întâi să îşi dea seama dacă pacientul are într-adevăr acea boală sau dacă acesta doar experimentează anumite sentimente naturale de tristeţe, cauzate de un eveniment tragic.

Savanţii de la Universitatea Northwestern din Chicago spun că au identificat nouă substanţe chimice în sânge, ale căror concentraţii cresc spectaculos în timpul episoadelor de depresie.

Ei au creat un test sangvin care măsoară concentraţiile a trei dintre acele substanţe chimice pentru a diagnostica depresia.

Cercetătorii au măsurat concentraţiile chimice din sângele a 32 de pacienţi diagnosticaţi deja cu depresie severă şi le-au comparat cu datele provenind de la 32 persoanele care nu sufereau de depresie.

Studiul a fost coordonat de Eva Redei şi a fost publicat în revista medicală Translational Psychiatry.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că boala ar putea fi de natură genetică, întrucât oamenii predispuşi cel mai mult la depresie sunt aceia care au un astfel de istoric medical în familie.

În 2013, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că depresia reprezintă cea mai mare cauză de dizabilitate din lume după durerile de spate, însă este adeseori trecută cu vederea de medici şi, din acest motiv, doar o parte dintre pacienţi primesc tratament.

Aproximativ 70 de milioane de zile de muncă sunt pierdute din cauza depresiei, anxietăţii şi a altor maladii mintale în Marea Britanie în fiecare an. Această cifră marchează o creştere cu 25% faţă de anul 2009.

Sursa: Mediafax

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro