Numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copiii a crescut cu 10 la sută în ultimii doi ani. Vaccinarea însă salvează vieţi, sunt convinşi responsabilii din Sănătate care lucrează la proiectul de lege prin care imunizarea va fi obligatorie. Ministerul Sănătăţii promite că va rezolva şi problemele privind aprovizionarea cu vaccin gratuit.

Ana Moiţă nu a stat pe gânduri înainte să îşi ducă ambii copii la vaccinat. A văzut chiar în familia ei ce înseamnă să nu imunizezi un copil. În urmă cu 50 de ani, mama socrului său a fost de acord cu vaccinarea celor 6 copii ai săi, însă nu au fost suficiente doze pentru toţi.

Ana Moiţă: „Medicul de atunci i-a spus să aleagă pe care să nu-l vaccineze. Cel mic nu a făcut vaccinul, avea doi ani la vremea respectivă, a făcut poliomielită, s-a îmbolnăvit şi a rămas mutilat pe viaţă. Decizia mea de-a vaccina a fost luată în momentul în care am înţeles cât de periculoase sunt totuşi aceste boli, aşa-zise ale copilăriei”.

Şi nu e vorba doar despre boile copilăriei, spun specialiştii de la „Matei Balş”, care au văzut pacienţi răpuşi de tetanos.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: „Am avut trei cazuri, în cursul anului trecut, au fost şi două decese. În ciuda faptului că au fost făcute eforturi foarte mari din partea medicilor, nu s-a mai putut face nimic, pentru simplul fapt că ei nu erau vaccinaţi”.

Rata refuzului de imunizare creşte în România, iar cea a vaccinarii a scăzut în doi ani la 80%. Cu 15 procente mai puţin decât recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Explicaţii există, dar nu ajută.

Valeria Herdea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică: „Informaţiile negative prind mai mult decât cele pozitive. Este mult mai dificil să accepţi că trebuie să mergi la vaccin, decât să spui:nu mă vaccinez. Teama de ac, teama de ceea ce nu cunoşti, poate duce la un refuz care ulterior costă vieţi”.

Legea vaccinării ar putea rezolva în bună parte refuzurile nejustificate. Dar va elimina şi sincopele în asigurarea la timp a vaccinurilor gratuite.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: „Ar putea să asigure nişte stocuri suplimentare, pentru unul, doi ani , încât permanent să existe un tampon, încât să evite aceste situaţii. Adică se cumpără din timp vaccin, încât orice de altă problemă legată de aprovizionare să fie eliminată”.

Legea vaccinării va fi în dezbatere publică luna viitoare şi anul viitor ar trebui să intre în vigoare.

 

Sursa

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro