Norme Coca 2023 - 2024

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat marți că, potrivit legii, procurorii erau obligați să anunțe CMR înainte de începerea urmăririi penale în dosarul decontărilor de rețete fictive

"Dați-mi voie să nu mă pronunț într-un caz sau în mai multe cazuri în care cel care trebuia să aplice legea nu o aplică. Potrivit art. 387, alin. 3 din Legea 95/2006, lege organică, care este obligatorie, procuratura este obligată să anunțe înainte de începerea urmării penale Colegiul Medicilor din România. Cât timp procuratura anunță întâi presa și face valuri, face telejustiție, nu mă pronunț decât pe elemente concrete", a spus Astărăstoae la o conferință de presă, cu referire la controalele făcute marți de procurori la mai multe unități medicale.

Potrivit acestuia, CMR va reacționa în cazul în care vor fi încălcate drepturi procesuale ale medicilor.

"Și acum un an a fost un asemenea desant și tot așa, cu rețete, cu laboratoare, cu farmaciile Dona, și până în prezent nu mai știm nimic din ce s-a întâmplat. Acum doi ani, tot un asemenea caz, în care s-a spus că s-au deturnat bani care calculați ar fi fost toți banii pe care îi avea CNAS, iar acum se spune că e vorba de 3,5 milioane. Dați-mi voie să mă îndoiesc. Mă voi pronunța dacă se vor încălca drepturi procesuale ale medicilor și vom reacționa în acel moment, pentru că impresia noastră este că e o campanie dirijată împotriva medicilor și nu vom lăsa lucrurile ca atare", a mai declarat Vasile Astărăstoae.

Procurorii Parchetului Capitalei au pus sub urmărire penală 10 persoane, printre care și medici, sub acuzația că au emis 1.100 de rețete false pentru medicamente oncologice și hematologice unor pacienți care nu au beneficiat de medicamentele prescrise, fiind decontată fraudulos suma de 8,3 milioane lei de la Casa de Asigurări de Sănătate București.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București efectuează marți 26 de percheziții în București și în județele Ilfov, Sibiu și Dolj la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor persoane juridice, printre care și la Spitalul Fundeni.

Cele 10 persoane sunt suspectate de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals.

AGERPRES/

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro