Plicul pacientilor este cel care mentine sistemul medical romanesc functional. Din cei peste 40.000 de medici ai Romaniei, o mica parte (10% apreciaza unii) castiga venituri considerabile plecand de la 5000 Euro pana la cateva zeci de mii de Euro lunar. Dar pentru majoritatea medicilor un venit onorabil este intangibil fara acceptarea plicului de la pacienti. Fara acest plic medicii ar pleca din tara sau ar practica doar in privat. Sistemul de stat s-ar bloca.
Ce salariu ar trebui sa primeasca medicii pentru ca existenta plicului sa nu mai poata fi justificata in niciun fel? De ce toate guvernele Romaniei din ultimul deceniu au refuzat si refuza sa-i plateasca decent pe medici? Pentru cine este convenabila mentinerea acestui sistem? Raspund, in Dezbaterea Lunii, lideri ai medicilor, experti, medici tineri si medici rezidenti. Raspunde si tu aici la intrebarea lunii.
Vasile Astarastoae este presedintele Colegiului Medicilor din Romania, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi si directorul Institutului de Medicina Legala din Iasi.
Laura Craciun este medic rezident in specialitatea neurologie. In prezent se pregateste in cadrul unui stagiu in Franta. Spune ca vrea sa revina in Romania.
Sorin Ionita este expert in reforma administrativa si membru al Expert Forum.
Lavinia Orac este medic specialist in medicina de urgenta la Targu-Mures. A mai lucrat in Haiti si Burkina Faso in misiuni umanitare.
Sorin Paveliu este medic primar internist si expertul Societatii Academica din Romania pe politici de sanatate. A fost doi ani directorul CNAS.
Vlad Stroescu este medic specialist psihiatru. Lucreaza exclusiv in mediul privat.
RASPUNSURILE PACIENTILOR: