Norme Coca 2023 - 2024

Plicul pacientilor este cel care mentine sistemul medical romanesc functional. Din cei peste 40.000 de medici ai Romaniei, o mica parte (10% apreciaza unii) castiga venituri considerabile plecand de la 5000 Euro pana la cateva zeci de mii de Euro lunar. Dar pentru majoritatea medicilor un venit onorabil este intangibil fara acceptarea plicului de la pacienti. Fara acest plic medicii ar pleca din tara sau ar practica doar in privat. Sistemul de stat s-ar bloca.

Ce salariu ar trebui sa primeasca medicii pentru ca existenta plicului sa nu mai poata fi justificata in niciun fel? De ce toate guvernele Romaniei din ultimul deceniu au refuzat si refuza sa-i plateasca decent pe medici? Pentru cine este convenabila mentinerea acestui sistem? Raspund, in Dezbaterea Lunii, lideri ai medicilor, experti, medici tineri si medici rezidenti. Raspunde si tu aici la intrebarea lunii.

Vasile Astarastoae este presedintele Colegiului Medicilor din Romania, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi si directorul Institutului de Medicina Legala din Iasi.

Laura Craciun este medic rezident in specialitatea neurologie. In prezent se pregateste in cadrul unui stagiu in Franta. Spune ca vrea sa revina in Romania.

Sorin Ionita este expert in reforma administrativa si membru al Expert Forum.

Lavinia Orac este medic specialist in medicina de urgenta la Targu-Mures. A mai lucrat in Haiti si Burkina Faso in misiuni umanitare.

Sorin Paveliu este medic primar internist si expertul Societatii Academica din Romania pe politici de sanatate. A fost doi ani directorul CNAS.

Vlad Stroescu este medic specialist psihiatru. Lucreaza exclusiv in mediul privat.

RASPUNSURILE PACIENTILOR:

  • “Sa nu ne amagim. Cine face medicina stie din start ca leafa e proasta. Stie ca ori va primi plicul, ori va emigra. Si pacientii stiu ca trebuie sa dea bani cind vin in spital, pentru ca e matematic imposibil sa platesti contributii de 50-100 de euro si sa beneficiezi de servicii ca in Germania, unde se platesc cite 400-500 de om. Cel mai elegant ar fi ca doctorii sa afiseze spaga la intrarea in cabinet ca sa nu mai stam sa intrebam peste tot si sa ne jenam. Iar politicienii ar putea tine cont de realitatea asta si s-o oficializeze cumva – spitalul si aparatura de la buget, onorarii din buzunar.”
  • “La capitolul cine se opune as pune toti medicii specialisti si primari din spitale. Pai, sa fim seriosi, plicul le ofera un plus mult mai substantial decit salariul. Caz concret, medic primar pe ginecologie angajat la Spitalul Cuza Voda Iasi, care ia de la 500 lei operatie banala la 1000+ lei nastere. Voi credeti ca stringe doar echivalentul a 1000-1500 euro pe luna? Si asta in plus fata de cei sa zicem 2000 lei salariu! Ce interes are ea sa aiba salariu impozabil de 1000-1500 euro, cind prin plicuri (pe care le ia fara retinere/jena) cistiga mai mult?”
  • “Cred ca ar fi mult mai echitabil daca fiecare profesor, medic si asistent ar avea salariul minim 1000 euro. Si celelalte achizitii sa se faca la nivelul scolilor, spitalelor (consumabile si alte asemenea care sa asigure minima functionare).
    O prima sursa de asigurare a banilor ar fi tocmai eliminarea contractelor administrate central (politic) iar a doua sursa de finantare ar fi subventia care merge acum la Biserica. Dar, binenteles asta nu convine cu principiile clasei noastre politice…

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro