Norme Coca 2023 - 2024

Locuitorii din satele Galaţiului vor fi diagnosticaţi de medici francezi, aflaţi la mii de kilometri depărtare. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui program computerizat care permite ecografia la distanţă. Softul a fost realizat de un medic din Franţa si permite realizarea unei ecografii de către o persoană fără experienţă iar datele sunt transmise unui medic aflat la câteva mii de kilometri depărtare. Autorităţile sanitare din Galaţi cred că această invenţie ar putea fi salvarea multor pacienţi izolaţi, pe timp de iarnă sau alte situaţii de urgenţă

Un ecograf, conexiune la internet şi o persoană care să mânuiască sonda aparatului. De atât este nevoie pentru a fi realizată o ecografie la distanţă. Diagnoscul poate fi pus de medic, de la mii de kilometri distanţă, pe baza unei ecografii făcute de o persoană neinstruită.

„Singura noastră cerere, ca să putem pune un diagnostic, este ca persoana care ţine sonda în mână aici, să o plimbe stânga-dreapta pe abdomen, în zonele pe care i le indicăm noi de la Tours”, explică Monica Georgescu, medic radiolog la Spitalul Universitar din Tours, Franţa.

„Se face o matrice a imaginii și când avem această matrice în computer ne putem plimba cu un plan virtual în cadrul acestei matrici. În loc să facem ecografia pe pacient, facem ecografia pe calculator”, afirmă dr. Philippe Arbeille, şef serviciu de medicină nucreală şi ultrasonografie Spitalul Universitar din Tours.

Programul a fost gândit ca să-i ajute pe bolnavii şi medicii din localităţile izolate.

„Este un pacient care are o urgență, este într-o zonă izolată, aşa cum aţi identificat ideea că este iarnă, este zăpadă, nu se poate ajunge acolo. În momentul în care noi primim imaginea şi spunem: da, este o urgenţă şi trebuie să ajungă. Atunci face eforturi să aducem pacientul”, spune Victorița Ștefănescu, managerul Spitalului de Copii din Galaţi.

În comunele din Galaţi sunt 107 medici de familie şi numai 40% dintre ei au un ecograf în cabinete.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro