Norme Coca 2023 - 2024

Pancreasul diabetic poate fi stimulat să se autoregenereze cu ajutorul unui tip special de dietă, care se bazează pe imitarea postului, au anunţat cercetătorii din Statele Unite, informează BBC.

Autor  Florin Badescu   Sursa  news.ro

Restaurarea funcţiilor acestui organ - care controlează nivelul glicemiei -, cu ajutorul acestei diete speciale, a dus la dispariţia simptomelor diabetului în cadrul unor experimente realizate pe animale.

Autorii studiului, publicat în revista Cell, spun că dieta în cauză ”restartează” organismul.

Experţii consideră că descoperirea are ”un potenţial foarte interesant” şi ar putea fi utilizată ca un nou tratament împotriva diabetului.

Experimentele au fost realizate pe şoareci care aveau o dietă specială - ”dieta care imită postul”.

În cazul oamenilor, aceasta constă în a adopta timp de cinci zile pe săptămână o dietă săracă în calorii, săracă în proteine, săracă în carbohidraţi, dar bogată în grăsimi nesaturate.

Seamănă cu dieta vegană cu nuci şi supă, dar se bazează pe un aport de 800 - 1.100 de calori pe zi.

Apoi, subiecţii pot să mănânce absolut tot ce doresc timp de 25 de zile. Aşadar, această dietă nu face altceva decât să imite perioadele de post şi de înfometare. 

Studii anterioare au sugerat că dieta care imită postul poate să încetinească ritmul de îmbătrânire.

Studiile pe animale au arătat că această dietă a condus la regenerarea unui număr special de celule din pancreas, denumite ”celule-beta”.

Ele detectează zahărul din sânge şi eliberează hormonul insulină, atunci când nivelul glicemiei devine prea ridicat.

Profesorul Valter Longo, cercetător la Unversitatea Southern California, a spus: ”Concluzia noastră este că prin plasarea şoarecilor într-o stare extremă şi readucerea lor, apoi, la un nivel caloric normal - prin înfometare -, celulele din pancreas sunt stimulate să folosească un fel de sistem de reprogramare moleculară care reconstruieşte acea parte a organului care nu mai funcţionează”.

Experimentele pe şoareci au demonstrat beneficii atât în cazul diabetului de tip 1, cât şi în cazul diabetului de tip 2.

Diabetul de tip 1este cauzat de sistemul imunitar care distruge celulele-beta, iar diabetul de tip 2 este cauzat în majoritatea cazurilor de stilul de viaţă, iar organismul nu mai reacţionează la insulină, dezvoltând rezistenţă faţă de acest hormon.

Alte teste, realizate de mostre de ţesut uman, prelevate de la persoane cu diabet de tip 1, au produs efecte similare.

O serie de teste separate, realizate pe pacienţi umani, ce au vizat efectele dietei care imită postul, au evidenţiat o ameliorare a concentraţiilor de zahăr din sângele voluntarilor.

Noul studiu a reuşit să explice mecanismul aflat în spatele acelor rezultate mai vechi.

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro