Lupta contra demenţei ar trebui să se concentreze asupra beneficiilor aduse de dieta mediteraneană, nu asupra unor “medicamente dubioase”, au declarat o serie de medici de seamă din Marea Britanie.

Într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătăţii, semnatarii ei spun că programele create pentru a-i convinge pe oameni să mănânce fructe şi legume proaspete, nuci, peşte şi ulei de măsline reprezintă “probabil cea mai bună strategie disponibilă în prezent” pentru a preveni declanşarea maladiei Alzheimer şi a altor maladii neurodegenerative.

Medicii britanici afirmă că numeroase studii precedente sprijină descoperirea lor şi spun că multe “dovezi convingătoare” au fost în mare parte ignorate în trecut.

Printre semnatarii scrisorii se numără medicul Clare Gerada, fostul preşedinte al Royal College of General Practitioners, şi medicul David Haslam, preşedinte al National Obesity Forum.

“Sperăm că această situaţie de criză să fie văzută ca o şansă de a face o schimbare în politica reală, pentru a promova dieta mediteraneană, nu acele medicamente care au o serie de efecte dubioase”, se afirmă în acea scrisoare deschisă.

Potrivit semnatarilor, o serie de dovezi sugerează cu tărie faptul că ameliorările adoptate de o persoană în ceea ce ţine de stilul ei de viaţă au efecte şi mai puternice în ceea ce priveşte protejarea în faţa demenţei, în comparaţie cu efectele cu rol protector generate de medicamente.

 Scrisoarea a fost expediată în contextul în care numeroşi experţi în studiul demenţei, provenind din ţările G8, se pregătesc să vină la Londra, pentru a participa la un summit prezidat de premirul britanic.

Potrivit unei analize recente, nouă din 12 studii monitorizate de cercetătorii de la Universitatea Exeter au evidenţiat o legătură directă între dieta mediteraneană şi o menţinere prelungită a funcţiilor cerebrale. Totodată, experţii au constatat şi un risc mai mic de Alzheimer pentru persoanele care adoptă această dietă.

De asemenea, un studiu realizat de Medical Research Council pe o perioadă de 20 de ani a evidenţiat faptul că alimentaţia sănătoasă contribuie la menţinerea sănătăţii mintale la vârsta a treia.

“Dovezile referitoare la faptul că dieta mediteraneană previne toate bolile cronice care zguduie civilizaţia occidentală sunt copleşitoare. Printre aceste boli se numără cele cardiovasculare, diabetul de tipul 2, maladia Alzheimer şi cancerul. Făuritorii de legi şi opinia publică trebuie să ştie că o astfel de dietă are mult mai potentă în comparaţie cu beneficiile adeseori dubioase ale unor medicamente şi nu prezintă efecte secundare”, a declarat la rândul său medicul cardiolog Aseem Malhotra.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro