Norme Coca 2023 - 2024

Nutritionistii le recomanda femeilor însarcinate sa manânce multe fructe, legume si fibre pentru a elimina usor toxinele din organism.

Cum iarna este perioada în care se concep cei mai multi copii, potentialele mamici sau cele care deja trec prin aceasta bucurie sunt sfatuite sa fie atente la dieta, inclusiv în aceasta perioada.

Medicii arata care sunt alimentele cele mai recomandate si le învata pe viitoarele mamici ce sa faca pentru a se proteja de virusul gripei pandemice.

Carnea, ouale, lactatele, fructele sunt obligatorii

Din dieta unei femei însarcinate nu trebuie sa lipseasca fructele, legumele, cerealele, carnea, ouale si lactatele. O ali mentatie corecta în timpul sarcinii fereste bebelusii de obezitate, diabet sau boli cardiovasculare. „Dieta fiecarei gra vide este individualizata în functie de starea de sanatate si de eventuale boli de care sufera“, explica Mihaela Gribovschi, medic specialist nutritionist.

Cu cât o gravida manânca mai multe fructe, legume si fibre, cu atât elimina toxinele din organism mai usor.

Esential pentru mama si pentru dezvoltarea optima a bebelusului este acidul folic. În mod natural, se gaseste în cereale, spanac, mazare, fasole, avocado, broccoli, morcovi, ficat si rinichi. „Acidul folic creste productia de lapte matern, ofera protectie mamei împotriva cancerului pulmonar, de colon si uterin“, explica medicul Mihaela Gribovschi. Mai ajuta la dezvoltarea sis temului nervos al copilului si previne anemia.

Cu ajutorul lui se vor dezvolta ulterior maduva spinarii si structurile cerebrale ale copilului, protejându-l de viitoare accidente vasculare cerebrale. Femeile care vor sa aiba un copil trebuie sa ia acid folic nu doar din alimente, ci si sub forma de pastile.

Fara alcool, cofeina si tigari

Gravidele care fumeaza sau sunt expuse fumului de tigara sunt predispuse sa nasca bebelusi cu anomalii. Copilul risca sa aiba probleme în dezvoltarea creierului, a fetei sau a oaselor.

Consumul de alcool face, de asemenea, mult rau bebelusului. „Micutii se pot naste cu retard mental sau anomalii ale sistemului nervos, care se pot accentua în timp, modificari cunoscute sub denumirea de sindromul alcoolismului fetal“, explica medicul Mihaela Gribovschi. De asemenea, femeile care consuma alcool în timpul sarcinii pot naste prematur sau pot pierde sarcina.

Alcoolul si tutunul trebuie evitate de viitoarele mame chiar din perioada de preconceptie, deoarece afecteaza fertilitatea, dar si embrionul înca din primele saptamâni de sarcina.

„O femeie însarcinata nu trebuie sa fumeze sau sa stea într-un mediu poluat pentru ca fumul de tigara contine dioxina, care perturba dezvoltarea hormonala a copilului. În afara faptului ca este cancerigen, fumul de tigara poate provoca mutatii bebelusului“, avertizeaza si prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Si consumul excesiv de cafea poate afecta bataile inimii si respiratia fatului. Cofeina poate cauza avort spontan sau poate încetini dezvoltarea fatului, pe care îl si agita, arata studiile.

Vaccinare contra gripei noi înainte de sarcina

În ceea ce priveste protejarea de virusul A/H1N1, ideal ar fi ca o femeie care intentioneaza sa ramâna însarcinata sa se vaccineze înainte de a-l concepe. În privinta celor care deja sunt gravide, medicii români recomanda imunizarea doar daca sufera de boli cronice, în timp ce în tarile occidentale toate gravidele sunt sfatuite sa se vaccineze.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro