Norme Coca 2023 - 2024

În ultima vreme, tot mai multe persoane care au o greutate normală consumă alimente fără grăsime sau fără zahăr, crezând că sunt mai sănătoase. Nutriţioniştii atrag însă atenţia că se înşală.

 Dintre toate produsele dietetice de pe piaţă, nutriţioniştii recomandă să fim atenţi atunci când optăm pentru produsele fără zahăr, care aparent sunt mai sănătoase.

„Uneori nu folosesc zahărul, dar un indulcitor tot conţin. Pe de altă parte s-a constatat că după consumul lor creşterea glicemiei este semnificativă, ceea ce înseamnă că ele produc nişte modificări în organism, nişte transformări, care nu sunt deloc de neluat în seam”, avertizează Constantin Ionescu Târgovişte, directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Păulescu".

Fuga după calorii cât mai puţine i-a determinat şi pe producătorii de dulciuri să scoată pe piaţă tot mai multe sortimente de ciocolată fără zahăr sau... napolitane light. Astfel, dacă o ciocolată obişnuită are aproximativ 550 de calorii pe suta de grame, o ciocolată cu 80% mai puţin zahăr are 470 de calorii, dar valori asemănătoare ale lipidelor, adică grăsimi, şi aproximativ 40 de grame de glucide, în comparaţie cu 50 de grame ale unei ciocolate cu lapte normală.

Nici lactatele nu au scăpat de febra light.

„Există o modă. A pornit din Statele Unite şi s-a răspândit în lume, o modă către consumul produselor light, dar e bine să ştim că există mulţi alţi factori din alimentaţie care ne ajută să ne menţinem într-o formă optimă metabolismul şi nivelul de colesterol”, afirmă medicul Andreea Dragomirescu.

Atunci când se scot grăsimile dintr-un produs, de obicei sunt înlocuite cu zahăr sau cu alte substanţe sintetice. La ce trebuie să fiţi atenţi atunci când cumpăraţi maioneză, iaurt ori suc aflaţi din reportajul VIDEO.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro