Stresul îi afectează în egală măsură pe bărbaţi şi pe femei, dar reacţia lor diferă foarte mult. Cercetătorii au realizat un studiu prin care au aflat cât de variate sunt comportamentele oamenilor atunci când sunt stresaţi.

Studiul a fost realizat cercetători de la Universitatea din Viena, Universitatea din Freiburg, în colaborare cu International School for Advanced Studies din Trieste.

Când sunt stresaţi, bărbaţii tind să devină mai egocentrici şi nu mai fac diferenţa între emoţiile lor şi ale altor persoane.
Reacţia femeilor este opusă. Ele devin mai empatice şi mai sociabile, se arată în acest studiu.

Iniţial, cercetătorii au pornit de la ideea că oricine devine mai egocentric când este stresat. Ar fi o reacţie firească, pentru că această atitudine reduce încărcătura emoţională puternică generată de stres.

Prin urmare, se aşteptau să observe mai puţină empatie în cadrul testului, spune Claus Lamm, de la Universitatea din Viena.

În mod surprinzător, această ipoteză s-a dovedit a fi corectă doar în cazul bărbaţilor, care au reprezentat jumătate din subiecţii testaţi.

În cazul lor, stresul a dus la rezultate mult mai slabe în cadrul testării. Femeile au avut însă performanţe mai bune şi au demonstrat un comportament diferit.

Cu cât erau mai stresate, ele cautau ajutor din exterior şi astfel erau interesate de interacţiuni sociale. De asemenea, este posibil ca nivelul de oxitocină, care la femeile stresate este mai ridicat decât la bărbaţi, să determine o reacţie diferită.

Sursa: Psy Post

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro