Bucureşti, 9 decembrie 2014 ■ Deși mai sunt doar câteva zile până la sfârșitul anului, noile Programe Naționale de Sănătate pentru anul 2015 nu au fost încă supuse consultării publice, principalul motiv fiind amânarea adoptării Bugetului pe anul viitor, dar și prelungirea transferului de competențe în finanțarea acestor programe de la Ministerul Sănătății la Casa Națională de Asigurări de Sănătate de la 1 ianuarie 2015. Sănătatea nu a reprezentat, din păcate, o prioritate în bugetul de stat în anii 2013 - 2014, alocările financiare pentru Programele Naționale de Sănătate fiind cu aproximativ 71% mai mici în anul 2013 față de 2011. România a avut pentru 2013 – 2014 un număr de 19 Programe Naționale de Sănătate (6 finanțate din bugetul Ministerului Sănătății și 13 finanțate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) care reflectă prioritățile Guvernului în domeniul sănătății publice.
Împreună cu cele mai reprezentative organizații ale romilor, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a organizat recent o consultare cu reprezentanții Ministerului Sănătății cu privire la eficiența a 2 Programe Naționale de Sănătate privind Imunizarea, și respectiv Sănătatea Femeii și a Copilului. La aceasta s-a adăugat Acțiunea privind Mediatorii Sanitari, inițiativă finanțată tot din bugetul Ministerului Sănătății, cu țintă reală asupra îmbunătățirii accesului grupurilor vulnerabile, în special a comunităților rome, la servicii medicale specializate și la educație sanitară adecvată.
Punctul de vedere al IPP și partenerilor săi este că indicatorii de măsurare a eficienței acestor alocări financiare guvernamentale nu sunt pe deplin adaptați realității curente, nemăsurând, de exemplu eficiența alocărilor financiare în corelație cu obiectivele propuse pentru fiecare program, dar nici în legătură cu nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile, cum sunt comunitățile de romi. În finalul discuției, IPP alături de organizațiile romilor au cerut Ministerului Sănătății o largă consultare la momentul programării priorităților în cadrul acestor Programe Naționale de Sănătate pentru perioada 2015 – 2016 precum și o temeinică evaluare a impactului acțiunilor derulate în cadrul acestora până în prezent. IPP consideră că o decizie eficientă privind reorganizarea generală a alocărilor financiare în cadrul celor 2 Programe Naționale de Sănătate (Imunizare și Sănătatea Femeii și a Copilului) se va face în măsura în care autoritatea care va gestiona în continuare Programele Naționale de Sănătate își va asuma o analiză de nevoi complexă dar și decizia alocării de fonduri în acord cu nevoile identificate, respectiv cu impactul estimat la nivelul beneficiarilor acestor programe.
Pentru informații suplimentare, contactați Loredana Totoliciu (Ercuș), IPP, tel: 021 212 3126, e-mail: loredanae@ipp.ro.