Norme Coca 2023 - 2024

Zeci de medici de familie hunedoreni, în special din Valea Jiului, sunt acum buni de plată, după ce au prescris reţete bolnavilor de cancer, în perioada 2011 – 2012. Potrivit unui act normativ dat în anul 2010, numai medicii oncologi aveau acest drept.

Aproape 40 de medici de familie din judeţul nostru trebuie să scoată bani din buzunar pentru reţetele eliberate pentru femeile bolnave de cancer la sân, în perioada 2011 – 2012. Din cauză că în Valea Jiului nu a existat până de curând nici un medic oncolog, iar bolnavii trebuiau să meargă lunar zeci de kilometri până acolo unde erau specialişti, pe baza scrisorilor medicale eliberate de aceştia, medicii de familie au prescris reţetele cu medicamentele. Practic, femeile trebuiau să ajungă până la Deva sau Timişoara, pentru a-şi primi în continuare tratamentul deja stabilit.
„Fie că reţetele erau prescrise de un medic oncolog, fie de un medic de familie, care este diferenţa? Care este prejudiciul făcut statului? Pacienţii aveau dreptul la acest tratament”, a declarat medicul Grigore Crişan, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara.
Culmea este faptul că deşi în 2010 li s-a interzis medicilor de familie de a mai elibera astfel de reţete, ulterior, în 2013, s-a revenit asupra acestui ordin, iar de atunci, acestora le este permis să elibereze astfel de reţete. „Curtea de Conturi îşi urmăreşte scopul şi anume, acela de a aduna cât mai mulţi bani la bugetul statului”, a adăugat sursa menţionată.
Pentru a se remedia situaţia, medicii spun că vor intenta proces, iar patru cadre medicale deja au făcut reclamaţie la Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă unii au de plătit 1.500 de lei, în cazul altora costurile ajung chiar la 6.000 de lei. “Este foarte ciudat să pui pe medici să plătească reţetele pe care le-au prescris pentru oamenii care erau bolnavi. Sperăm să avem câştig de cauză în instanţă. Nu e cazul să plătească medicii pentru o greşeală de act normativ, eroare care a şi fost corectată la începutul acestui an”, a spus dr. Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro