De luna viitoare vor fi folosite primele carduri de asigurat şi vor intra în producţie primele dosare electronice, a declarat şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,în exclusivitate pentru Telejurnal. De la sfârşitul anului, cardul de sănătate va fi folosit la toate serviciile. Autorităţile speră că informatizarea va elimina frauda - una dintre bolile vechi din sănătate.
Internări fictive, diagnostice false, analize doar pe hârtie. Reţete şi investigaţii scumpe, decontate în numele unor pacienţi care nici nu trecuseră pe la doctor. Achiziţii "aranjate", la preţuri ameţitoare. Câteva astfel de cazuri au intrat pe mâna procurorilor. Dar câte rămân nedepistate? Anual, 400 de milioane de euro se "scurg" din sistem, arată estimările.
O măsură de bun simţ ar fi ca medicii care au săvârşit o fraudă să nu mai fie acceptaţi în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări, este de părere Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate. Fraudarea sistemului de asigurări se face, din păcate, prin complicitatea inocentă, mai mult sau mai puţin, a pacienţilor.
În timp ce unii profită, cei mai mulţi pacienţi sunt puşi să plătească aproape tot. Banii pentru spitale oricum nu ajung. Tarifele de la asigurări sunt mult mai mici decât costurile reale. Iar unii "umflă" raportările de care depind banii primiţi pentru a supravieţui. Reforma în spitale ar trebui să înceapă cu standarde de cost corecte, spun unii specialişti. Dar aplicarea depinde tot de oameni.
Anul trecut, Casa de asigurări a descoperit multe nereguli în cele 1.700 de controale făcute în sistem. A recuperat 8 milioane şi jumătate de lei. Casa poate să verifice dacă datele din fişa unui pacient reflectă diagnosticul pentru care s-au cerut bani. Nu poate şti dacă actul medical a fost corect. Cardul de sănătate şi dosarul electronic al pacientului ar putea elimina frauda, speră oficialii din sistem. La orice vizită la doctor, pacientul va prezenta cardul. Nu vor mai putea fi trecute în contul său servicii fictive.
Vrem să derulăm în următoarea lună de zile cu furnizorii de dializă un proiect pilot privind utilizarea cardului naţional de sănătate, care să ne ajute ca, până la sfârşitul anului, să nu fie nicio problemă tehnică din acest punct de vedere şi să intre de la sfârşitului anului, respectiv începutul anului viitor (...) într-o lună de zile dosarul electronic al pacientului va fi în producţie, a declarat pentru Telejurnal preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi.
200 de mii de dosare electronice, cu tot istoricul asiguraţilor, sunt în testare. Sunt gata şi 10 milioane de carduri de sănătate. Încă 3,6 milioane vor fi tipărite în lunile următoare. La toamnă vor fi distribuite , după licitaţia pentru servicii poştale.