Un studiu nou, publicat în Journal of Dental Research, descrie un progres în eforturile de a dezvolta o metodă de înlocuire a dinţilor lipsă, cu dinţi noi, creaţi prin bioinginerie, din celule provenite din gingiile proprii ale persoanei. Studiul este condus de profesorul Paul Sharpe, un expert în biologia celulelor stem, de la Institutul Dentar al King's College London.
Studiile ce aveau ca scop producerea prin bioinginerie a dinţilor (biodinţi) au fost în mare parte concentrate pe generarea de dinţi imaturi, ce îi imită pe cei din embrion şi care pot fi transplantaţi ca mici „seminţe” de celule în maxilarul adult, pentru a se dezvolta pe deplin funcţional.
Remarcabil, în ciuda mediilor foarte dificile, acest tip de dinţi se pot dezvolta normal în maxilarele adulte. Astfel, dacă se pot găsi celule potrivite care combinate să producă dinţi imaturi, există posibilitatea ca biodinţii să devină o realitate clinică.
Cercetătorii încearcă să găsească o sursă adultă de celule epiteliale şi mezenchimale ce pot fi obţinute în număr suficient de mare pentru ca biodinţii creaţi să devină o alternativă viabilă pentru implatele dentare, mai laborioase şi care uneori sunt rejectate.
În acest studiu, cercetătorii au izolat celule gingivale umane adulte de la pacienţi, le-au multiplicat în laborator şi apoi le-au combinat cu celule generatoare de dinţi, provenite de la şoareci. Prin transplantarea acestor combinaţii de celule la şoareci, cercetătorii au reuşit să crească dinţi hibrizi, ce conţin dentina, smalţ dentar şi rădăcini viabile.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste celule epiteliale, uşor de obţinut, sunt o sursă bună de luat în considerare pentru formarea biodinţilor umani.
Însă următoarea mare provocare este descoperirea unei metode de a modifica celulele mezenchimale umane în adulte, pentru a fi generatoare de dinţi, deoarece în prezent, doar celulele mezenchimale embrionare sunt capabile de aşa ceva.
În opinia personală, nu ştiu pentru când să aşteptăm implementarea acestei metode... în următorii 5 ani sau în următorii 100 de ani.