Odată hotărârea adoptată, posesorii de diplome obținute în străinătate vor putea să se angajeze în aceleași condiții în care o fac și omologii lor specializați în România.

Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern prin care diplomele, certificările și titlurile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist și de moașă, eliberate de un stat membru al Uniunii Europene, de un stat aparținând Spațiului Economic European sau de Confederația Elvețiană vor fi recunoscute și echivalate în România.

 Prin această hotărâre se vor recunoaște anexele referitoare la titlurile de calificare obținute în statele membre ale UE, dar și calificările care au fost obținute în anul 1991 în Croația și anterior acestui an în Italia, precum și cele din Spania, de până în 1997. Cei care s-au specializat la italieni, spre exemplu, între 31 decembrie 1983 și înainte de 1 ianuarie 1991, vor trebuie să atașeze la dosar acte oficiale care să dovedească faptul că au „exercitat efectiv și legal în Italia activitățile de medic specialist, în același domeniu de specialitate, timp de cel puțin șapte ani consecutivi în cei zece ani care preced emiterea certificatului”.

Vor putea să se angajeze în România

Odată hotărârea adoptată, posesorii de diplome obținute în străinătate vor putea să se angajeze în aceleași condiții în care o fac și omologii lor specializați în România.

Potrivit documentului, „recunoașterea titlurilor oficiale de calificare obținute în celelalte state membre în profesiile de medic, de medic dentist și de farmacist se face în scop profesional de către Ministerul Sănătății, în colaborare cu Colegiul Medicilor din România, cu Colegiul Medicilor Dentiști din România și cu Colegiul Farmaciștilor din România și se aprobă prin ordin al ministrului Sănătății”. Proiectul este pus în dezbatere publică până pe 10 februarie, pe site-ul Ministerului Sănătății, la secțiunea Transparență Decizională.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro