Conduc structuri cu bugete de milioane sau chiar miliarde de lei, nimeni nu poate să facă business în România fără să interacţioneze cu angajaţii instituţiilor pe care le conduc ei şi sunt primii „decapitaţi“, de regulă, în cazul schimbării guvernului.

Ileana Ciutan (Casa de Pensii), Vasile Ciurchea (Casa de Sănătate), Cătălin Homor (CNADNR), Dumitru Băiculescu (ANSVSA), Dantes Nicolae Bratu (Inspecţia Muncii), George Băeşu (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor), Gelu Ştefan Diaconu (ANAF), Marcel Bogdan Pandelică (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului), Nelu Stelea (Inspectoratul de Stat în Construcţii) şi Valentin Mircea (Corpul de Control al Pre­mierului) sunt şefii a zece instituţii din structurile statului care coordonează împreună bugete în valoare de peste 80 de miliarde de lei pe an.

De semnăturile lor depinde modul în care se distribuie banii publici (către spitale, către drumuri sau către pensionari) şi tot ei sunt cei care verifică şi amen­dează, dacă e cazul, firmele care fac afaceri în România, în cazul în care acestea nu respectă legislaţia.

Majoritatea şefilor din aceste structuri sunt necunoscuţi, deşi conduc instituţii cu sute sau mii de angajaţi.

 

Sutele de instituţii, agenţii, structuri sau autorităţi create în subordinea, sub coordonarea sau sub autoritatea ministerelor au generat anomalii în structura împărţirii puterii. Aşa s-a ajuns ca în structura bugetului de stat să nu existe fişiere care să arate clar care este bugetul Casei de Pensii, care este cel al Casei de Sănătate sau al Fiscului.

Guvernul Cioloş a schimbat, deocamdată, doar doi dintre şefii acestor structuri (CNADNR şi Corpul de Control). Deşi Dacian Cioloş l-a demis pe Dumitru Băi­culescu de la conducerea ANSVSA şi l-a numit în funcţie pe Dorin Valter Enache, noul şef a fost schimbat pentru că Agenţia Naţională de Integritate a decis că este incompatibil cu noua funcţie. Pe site-ul instituţiei însă Dumitru Băiculescu apare ca pre­şedinte.

„Sper ca actuala guvernare să nu mai dea cu oiştea-n gard, prin schimbarea unor profesionişti cu persoane care se dovedesc a nu fi compatibile cu noua funcţie. Selecţia şefilor acestor structuri trebuie mai atent făcută - chiar dacă ei răspund la comenzi politice -, pentru că o astfel de bâlbă la vârf se transmite imediat în teritoriu. Îmi amintesc că, atunci când eram secretar de stat şi se dădea o moţiune de cenzură, cu o săptămână înainte de mo­ţiune şi la 10 zile după adoptare nimeni nu mai lucra la nimic, aşteptau să se schimbe toţi miniştrii şi consilierii“, a explicat profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale de la Academia de Studii Economice.

În opinia lui, fiecare guvern vine cu un program de guvernare care se transformă în politici pu­blice, iar acestea sunt puse în apli­care de instituţii publice şi persoane din astfel de structuri.

El a adăugat totuşi că, de regulă, şefii acestor structuri se schimbă la schimbarea guvernării şi e normal acest lucru, pentru că nu „poţi aduce programe noi cu angajaţi vechi şi nici nu poţi schimba dintr-o dată men­talităţi“.

Fiecare guvern vine cu un program de guvernare care se transformă în politici pu­blice.

Ileana Ciutan, 53 de ani

 Preşedinte, Casa Naţională de Pensii Publice

 Data numirii în funcţie: mai 2012

 Studii: Facultatea de Drept şi Facultatea de Economie, Universitatea din Craiova

 Buget în 2016: 52,6 mld. lei

 Coordonează bugetul care însumează toate pensiile pe care le primesc cei 5,2 milioane de pensioari din România

Vasile Ciurchea, 59 de ani

 Preşedinte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

 Data numirii în funcţie: iunie 2014

 Studii: Facultatea de Medicină, UMF Carol Davila din Bucureşti

 Buget în 2016: 23,3 mld. lei

 Gestionează fondurile încasate de la asiguraţi şi este cel mai mare finanţator al spitalelor şi al farmaciilor.

Cătălin Humor 

Director general interimar, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) Data numirii în funcţie: decembrie 2015

Studii: inginer constructor

Buget în 2015: 4,55 mld. lei

Coordonează investiţiile în infrastructura rutieră a României, capitol la care suntem codaşi ai Europei.

Dantes Nicolae BRATU, 52 de ani

Inspector general de stat, Inspecţia Muncii

Data numirii în funcţie: noiembrie 2014

Studii: Facultatea de Foraj Sonde şi Exploatarea Zăcămintelor de Petrol şi Gaze, Institutul de Petrol şi Gaze din Ploieşti; Facultatea de Management, Academia de Studii Economice; Facultatea de Drept, Universitatea Hyperion; masterat în managementul securităţii muncii şi al relaţiilor de muncă; doctor în ştiinţe inginereşti.

Buget în 2015: 160 mil. lei

Este instituţia care are rolul de a diminua, prin controale, incidenţa muncii la negru şi care se asigură că se respectă prevederile legale în materie de sănătate şi securitate în muncă.

George Băeşu, 45 de ani

Preşedinte, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor

Data numirii în funcţie: mai 2012

Studii: Facultatea de Drept, Universitatea „Petre Andrei” Iaşi, licenţiat al Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu ; Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti; masterat şi doctorat în drept, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti

Buget în 2016: 23 mil. lei

Decide cui i se redau proprietăţi în valoare de miliarde de euro, iar importanţa acestei instituţii a fost subliniată în multiplele scandaluri ale retrocedărilor, în care a fost scos la suprafaţă faptul că statul a fost păgubit cu sume importante de bani.

Gelu Ştefan Diaconu, 56 de ani

Preşedinte, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

Data numirii în funcţie: aprilie 2013

Studii: Facultatea de Finanţe-Contabilitate, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi

Este cea mai „temută” instituţie a statului, care aplică amenzi şi sancţionează firmele şi persoanele fizice care nu îşi plătesc taxele conform legislaţiei în vigoare. Are un rol esenţial în combaterea evaziunii fiscale, estimată la 20 de miliarde de euro pe an.

Marcel Bogdan Pandelică, 48 de ani

Preşedinte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC)

Data numirii în funcţie: noiembire 2015

 Studii: inginer (Institutul Politehnic din Bucureşti), economist (Universitatea din Piteşti), masterat în consultanţă în management (Universitatea din Piteşti)

 Are un rol important în sancţionarea operatorilor economici care încalcă drepturile consumatorului.

Nelu Stelea

Inspector general, Inspectoratul de Stat în Construcţii

Data numirii în funcţie: martie 2015

Conduce instituţia care oferă autorizaţii de construcţii şi verifică aplicarea regulilor în materie de calitate în construcţiile de toate tipurile.

Valentin Mircea, 42 de ani

Şef, Corpul de Control al Primului-Ministru

Data numirii în funcţie: decembrie 2015

Studii: Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Universitatea Sorbona (Pantheon – Assas)

 Este şeful instituţiei care veghează asupra integrităţii funcţionarilor cu rang înalt şi care controlează şi urmăreşte activitatea ministerelor şi serviciilor publice deconcentrate ale acestora, instituţiilor publice din subordinea guvernului, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea guvernului, regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale etc.

 

Sursa

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro