Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea și Spitalul Județean de Urgență Focșani sunt verificate, zilele acestea, de o echipă de control din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ieri, la cele două instituții vrâncene au ajuns patru reprezentanți ai Direcţiei Generale de Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul CNAS.

Potrivit unor surse, aceștia fac verificări în ceea ce privește decontarea serviciilor paraclinice de imagistică medicală. Asta după ce, potrivit acelorași surse, reprezentanții clinicilor de imagistică din Focșani s-ar fi reclamat între ei la CNAS.  Mai mult, corpul de control din cadrul Direcţiei Generale de Monitorizare, Control şi Antifraudă a CNAS verifică și mai multe farmacii, medici prescriptori, dar și furnizori de servicii medicale. Verificările vizează decontarea serviciilor medicale. Controlorii au solicitat mai multe documente de la Spitalul Județean, dar și de la CAS în ceea ce privește programul medicilor, medicamentele și dispozitivele medicale prescrise.

Echipa de control ar fi venit la Focșani ca urmare a unor sesizări, dar are și o tematică, în condițiile în care, potrivit legii, casele de asigurări de sănătate județene trebuie să fie verificate, o dată pe an, de către CNAS, iar anul acesta, la CAS Vrancea nu a venit nicio echipă de control de la nivel central. Totuși, nu este exclus ca acest control să fie efectuat și ca urmare a anchetei jurnalistice realizată de o echipă a emisiunii „România, te iubesc” de la Pro TV, care a dezvăluit cum „afacerile medicilor sunt puse înaintea binelui pacienţilor”. Ancheta, intitulată „Interesele, boala spitalelor din România. Afacerile medicilor celebri sunt puse înaintea binelui pacienților”, a readus în atenție tragedia care a ucis o poliţistă, la 10 zile după ce a născut, pentru că la Spitalul Județean din Focșani nu i s-a putut face un computer tomograf cerebral deoarece era duminică.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro