cugetarea veche

In urma descentralizarii, Directiile de Sanatate Publica (DSP) din fiecare judet vor fi transferate, pe jumatate, Consiliilor Judetene (CJ), iar o cealalta jumatate va ramane in subordinea Ministerului Sanatatii (MS). Potrivit proiectului initial, vor fi 42 de DSP-uri, organizate in opt directii regionale, iar directorii vor fi numiti de presedintele Consiliului Judetean, respectiv de primarul municipiului Bucuresti, in urma evaluarii cunostintelor si abilitatilor manageriale.

Ultima varianta de reorganizare a DSP avansata de ministrul Eugen Nicolaescu, intr-o consultare avuta saptamana aceasta cu reprezentantii Federatiei Hipocrate, se refera pastrarea, in subordinea MS, a unor atributii de metodologie si norme, precum si supravegherea si controlul bolilor transmisibile, precum si a Inspectiei Sanitare, potrivit unui comunicat de presa remis redactiei Sanatatea Buzoiana.

Noua structura organizatorica a unei directii de sanatate publica judetene va cuprinde doua componente: una care va ramane la Ministerul Sanatatii, iar o alta care va fi transferata Consiliilor Judetene. Componenta inseamna atributii, compartimente, functionalitati, urmand ca intre timp sa schimbam legea prin care sa putem sa facem transfer de autoritati descentralizate catre autoritatile publice locale”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, exprimandu-si speranta ca pana la sfarsitul acestei luni va fi elaborata schema de reorganizare.

In cadrul discutiilor au mai fost abordate, potrivit comunicatului MS, probleme precum salarizarea personalului medical si translatarea unor servicii medicale din cadrul spitalului catre ambulatoriul de specialitate sau internarea de zi, pentru eficientizarea sistemului si oferirea de servicii medicale de calitate mai multor pacienti, cu costuri mai mici.

Transparenta si dialogul continuu reprezinta constante ale Ministerului Sanatatii”, a punctat ministrul Nicolaescu, dand asigurari ca reforma in sistemul sanitar se va realiza prin consultari ample cu medicii, sindicatele si pacientii, astfel incat printr-un efort comun sa aiba loc o schimbare profunda a sistemului medical in interesul pacientilor, dar si a personalului medical.

Reprezentantii Federatiei Hipocrate si-au afirmat, cu aceasta ocazie, sprijinul fata de cresterea volumului si calitatii serviciilor medicale acordate in sectorul medicinei de familie si de ambulator, a preventiei, a medicinei comunitare si ingrijirilor la domiciliu.

Sursa:http://www.sanatateabuzoiana.ro/directiile-de-sanatate-publica-vor-avea-doi-stapani/#.UmAHRpbfh-7

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro