Norme Coca 2023 - 2024

Peste 90% din cardurile de sănătate tipărite au ajuns la asigurați și peste 100.000 dintre acestea sunt deja inițializate, urmând ca, cel mai probabil de la 1 februarie, folosirea lor să devină obligatorie, a declarat joi președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Foto: (c) AGERPRES FOTO / AGERPRES ARHIVĂ

"Nu au apărut probleme majore, ci doar unele minore, care au putut fi remediate pe loc. Cardurile asigură un control mai bun al banilor. Banii să îi dăm acolo unde trebuie și când trebuie. Bugetul Casei a crescut în fiecare an. Pacienții încă mai au nemulțumiri. Sunt servicii care se oferă în anumite condiții, în anumite momente. Medicul este cel care hotărăște când și cum. Procentul de distribuție este de peste 90%, restul vor fi distribuite prin medicii de familie", a spus Ciurchea cu prilejul conferinței regionale "Medicul de familie — practician și manager", aflată la ediția a IV-a, eveniment organizat de Asociația Medicilor de Familie București și Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov.

Potrivit șefului CNAS, sub 10% carduri au fost întoarse în București iar cardurile cu greșeli vor fi remediate de casele de asigurări de sănătate.

Referindu-se la asigurații casei OPSNAJ, Ciurchea a declarat că în scurt timp vor primi și aceștia cardurile.

Reprezentantul CNAS a afirmat că în primele luni lucrurile vor merge "în paralel" și se va folosi atât cardul, cât și raportările, pentru a fi evitate sincopele în funcționare.

El s-a ferit să înainteze cifre exacte, însă a precizat că bugetul de anul viitor va fi cel puțin la nivelul acestui an și, din punctul lui de vedere, chiar puțin mai mare decât cel de anul acesta.

"Vineri se trimite în Parlament bugetul. Banii alocați medicilor de familie vor rămâne aici. Valoarea punctului nu a scăzut, ba din contră, a crescut. Am gestionat mai bine. Nu cred că mai putem vorbi de birocrație excesivă. Sunt unele lucruri la care nu putem renunța", a susținut șeful CNAS.

Ciurchea a asigurat că în 2015, până la jumătatea anului, se va găsi formula ca medicul să nu mai aibă nicio responsabilitate cu privire la declarațiile pe proprie răspundere ale pacienților despre venituri.

"Sunt în tratative cu ANAF-ul. Se va transfera ANAF-ului tot ce ține de contribuabil și veniturile acestuia", a spus președintele CNAS.

El a mai menționat că anul viitor medicii de familie ar putea primi "un plus" pentru anumite servicii.

"Anul viitor intenționez să primiți un plus pentru niște servicii. Luăm de exemplu diabetul. Ne dorim să nu crească bazinul de diabetici. O să gândim împreună un sistem de monitorizare și să cointeresăm și pacientul. La fel, pentru HIV/ SIDA și alte boli. Să ne concentrăm pe niște arii terapeutice. (...) Este importantă cointeresarea pacientului. Poate la un moment dat va plăti o sumă de bani dacă nu respectă regimul dat de medic (medicație, stil de viață)" a afirmat Ciurchea.

Președinta Societății Naționale a Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, a susținut că ar fi necesar ca toată lumea să primească un card de sănătate.

Potrivit acesteia, pacienții vor primi cardul de la medicul de familie la primul consult.

AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Niță)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro