Norme Coca 2023 - 2024

Aproape 1.500 de persoane au semnat o petiție online pentru a afla care le sunt drepturile și obligațiile în calitate de asigurat în sistemul public de asigurări sociale de sănătate.

„Avem și alte asigurări: RCA, CASCO, pentru terenuri și imobile. Pentru toate avem încheiate contracte individuale cu asiguratorul. Numai pentru asigurarea de sănătate nu avem un contract. Nu știm pentru ce plătim contribuția la FNUASS. Nu știm care sunt serviciile medicale asigurate. Nu știm care ne sunt drepturile. Nu știm care ne sunt obligațiile”.

Așa arată petiția întocmită pentru o transparență în sistemul public de asigurări de sănătate, pentru a afla ce servicii primesc în schimbul sumei plătite lunar.

Radu FIRĂSTRĂU

Radu FIRĂSTRĂU

„Dacă o persoană nu este angajată, pentru a deveni asigurat în Sistemul Național de Asigurări de Sănătate poate plăti în jur de 550 de lei pentru fiecare lună din ultimele 6 luni, plus luna în curs. Din momentul în care persoana devine asigurată, se semnează și un contract. Odată ce se semnează acel contract, persoana este obligată să plătească toată viața. Nu se poate asigura doar pentru o perioadă în care are nevoie de asigurare de sănătate. În cazul persoanelor angajate, angajatorul plătește 5,5% din valoarea salariului pentru asigurarea de sănătate, 5,2% se va opri din salariu, iar 0,85% este contribuția pentru concediul medical. În cazul în care angajatul se îmbolnăvește, Casa de Asigurări de Sănătate plătește concediul medical dacă este mai mare de 5 zile, iar dacă este mai mic de 5 zile, este plătit de angajator. Dacă o persoană vrea să-și vadă contractul de sănătate, cu drepturi și obligații, vine la Casa de Asigurări de Sănătate Neamț și cere contractul. Noi avem obligația să păstrăm acest contract 5 ani”, a declarat directorul Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, Radu Firăstrău.

Cererea pentru contractul de asigurare (cu nume, prenume și adresă poștală de corespondență) poate fi adresată și prin e-mail Casei județene de asigurări, iar Casa are obligația să vă răspundă, cu numărul de înregistrare al cererii și, în maximum 30 de zile, cu răspunsul oficial, scris, la cerere. Adresele electronice ale Caselor sunt pe http://www.cnas.ro/cjas/Contacte (Oana IOSUB-TOMA)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro