Norme Coca 2023 - 2024

Directorul general adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş, Rodica Biro, a declarat miercuri, în contextul desfăşurării anchetei DNA privind corupţia din domeniul farmaceutic, că la nivelul judeţului a crescut mult prescripţia pentru oncologie în anul 2014 şi în 2015.

"Poate că ar fi mult mai util - şi CAS se străduieşte de 10 ani cel puţin - să realizeze acel registru al bolnavilor de cancer, al bolnavilor oncologici, pe tipuri de oncologie şi de specialitate şi care ne-ar putea ajuta în sensul că totdeauna vom avea ca referinţă numărul pacienţilor. La nivelul judeţului Mureş, a crescut mult prescripţia pentru oncologie în anul trecut şi anul acesta. Deci ea creşte, dar dacă am avea acest registru unic de evidenţă a bolnavilor oncologici, am putea să vedem dacă rezultatul acestor creşteri este doar pentru că creşte prescripţia pe medicamentul scump sau datorită faptului că avem intrări mai mari decât ieşirile din program", a arătat Biro.

Reprezentanta CAS a spus că instituţia analizează trimestrial programele naţionale şi s-ar părea că apariţia pe piaţă a unor medicamente a prelungit mult viaţa unor persoane diagnosticate cu tumori grave. "Asta înseamnă că persoanele care sunt în tratament beneficiază pe durată mai lungă de tratamentul respectiv, iar depistarea prin metode de screening a cancerului a determinat intrarea unui număr mult mai mare de persoane în programul oncologic. Deci, din punctul nostru de vedere s-ar putea să fie justificate creşterile valorice (...) Din punctul nostru de vedere, ei (medicii, n.r.) sunt obligaţi în prescriere să respecte protocoalele terapeutice care sunt foarte clare. Acest protocol noi considerăm că nu poate să fie încălcat. De asemenea, prescrierea se face pe denumirea internaţională a medicamentului, dacă ne referim la partea de tratament în ambulatoriul de specialitate. Adică medicul nu prescrie un medicament anume, ci prescrie grupa, denumirea comună internaţională a medicamentului, nu denumirea comercială. S-a optat pentru aceasta tocmai pentru a evita orice tendinţă a unui medic de a transforma prescrierea într-o susţinere a unui medicament sau a unui producător", a subliniat Rodica Biro.

Aceasta a mai spus că medicaţia oncologică poate fi prescrisă şi prin aprobări de comisii care sunt la nivelul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate sau la nivelul Casei Naţionale de Sănătate, pe baza unor dosare depuse de către medicii care recomandă aceste tratamente. "Din punctul nostru de vedere, nu pot fi depuse şi nu trec prin comisie dacă nu conţin documentele obligatorii.

Tratamentele se justifică pe bază de decizie medicală. Deci, din acest punct de vedere, nu poate să existe la nivelul comisiilor sau al aprobărilor suspiciuni cu privire la acte de corupţie sau orice altă suspiciune de nereguli cu privire la prescriere. Noi aşteptăm să vedem care vor fi constatările persoanelor", a afirmat Rodica Biro, care a precizat că, deocamdată, DNA nu a solicitat documente de la CAS Mureş. Aceasta a accentuat că CAS nu are legătură cu achiziţiile din spitale. 'Noi vedem doar facturile care se depun pe care vedem care sunt medicamentele şi dacă acestea corespund cu cele prevăzute în programul naţional', a precizat directorul CAS Mureş.

În urma percheziţiilor efectuate în urmă cu o zi de procurorii DNA la Clinica de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş şi la domiciliul unor medici din Târgu Mureş, conducerea spitalului a refuzat să ofere orice informaţie oficială, pe motiv că acestea trebuie furnizate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Surse din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş susţin că practicile investigate de DNA la nivelul Clinicii de Oncologie din Târgu Mureş s-ar regăsi şi la nivelul altor clinici.

Surse judiciare au anunţat miercuri că procurorii DNA au găsit la percheziţiile efectuate în urmă cu o zi în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, în legătură cu dosarul de corupţie din domeniul farmaceutic, cantităţi mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe la cabinetele unor medici. Printre cei vizaţi de această anchetă a DNA se regăsesc un preşedinte al Comisiei de oncologie, un inspector de la DSP Mureş, care controlează farmacii, şi peste 10 reprezentanţi zonali ai firmelor de medicamente. Sursele judiciare mai susţin că unii dintre medicii implicaţi ar face parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro