Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Medicii de familie, reprezentați de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și de Societatea Națională de Medicina Familiei, acuză guvernul de ”brutală discriminare”, după ce majorarea cu 25 la sută a salariilor din Sănătate s-a aplicat doar angajaților din spitale, nu și celor din cabinetele de medicină primară.

”Ne bucurăm şi apreciem această creştere, dar dorim ca ea să nu constituie o cauză pentru disensiuni în sânul breslei medicale. Menţionăm că în spitalele publice lucrează aproximativ 30-35% din personalul medical din România. Dar restul personalului medical, adică majoritatea, nu contează? S-a afirmat că se doreşte că medicii şi asistentele să nu mai emigreze, ca ruralul să fie protejat. Cum? Să înţelegem că cei aproape 70% dintre medici şi asistente, care nu lucrează în spital, sunt invitaţi să plece?”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de reprezentanții celor două asociații profesionale președintelui României, premierului, ministrului Sănătății, președintelui CNAS, dar și forurilor internaționale precum FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană de Buget.

În scrisoare se mai precizează că ”în condiţiile preconizate, nici un cabinet de medicină de familie nu va putea asigura, după achitarea costurilor de funcţionare venituri similare colegilor din spital, nici pentru medic, nici pentru asistente”. Potrivit documentului, în prezent 16% din cabinetele de medicină de familie (cele cu până în 1.500 asigurați) nu se pot întreține numai din veniturile contractate cu casa de asigurări. 33% din medicii de familie rămân cu 1.300 lei/lună venit brut, din care se plătește impozit 16%, sănătate și pensie, iar 31% din medicii de familie au un venit brut de 2.800 lei din care se plătește, la fel, impozit 16%, sănătate și pensie. ”Doar cca 20% aduc medicului un venit brut mai mare de 2.800 lei. Aceste ultime cabinete au cheltuieli de funcționare mai mari pentru că plătesc asistența cu normă întreagă, sau pot avea chiar mai multe asistenți medicali și medici angajați (sunt mai ales situații în rural, unde există puncte de lucru dispersate în mai multe sate și există personal angajat, mai multe sedii, fiecare cu utilitățile sale)”, se arată în document.

Medicii sunt îngrijorați și de intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, care ar aduce o taxare mai drastică a PFA-urilor (cum sunt 90% dintre cabinete) și se plâng și de erorile informatice sistematice ale sistemului cardului de sănătate.

”“Erorile informatice” repetate realizează evidente beneficii pentru CNAS şi reduc obligaţiile de decontare către furnizori, realizând pierderi constante pentru cabinete. Nimeni nu este făcut răspunzător pentru erori, pentru nefuncţionare, pentru timpul pierdut de pacienţi când nu putem să le oferim serviciile necesare, pentru pierderile financiare constante ale cabinetelor, pentru riscurile de a ni se impută ulterior reţete, trimiteri etc. Ba mai mult, toate aceste probleme pe care le semnalăm de ani de zile sunt constant ignorate sau catalogate de reprezentații CNAS drept minciuni ale medicilor!”, arată medicii de familie.

”Discriminarea şi umilirea noastră continuă de către statul român trebuie să înceteze. Colegii noştri din toată ţara, atât medici cât şi asistente, au ajuns la limita răbdării. Ne revoltăm împotriva acestui tratament şi ne pregătim să ripostăm împotriva medievalizării sistemului de sănătate”, transmit ei.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro