Norme Coca 2023 - 2024

Recenta ieftinire a medicamentelor are deja efecte * producătorii încep să scoată de pe piaţă pastilele ieftine * pacienţii se văd astfel obligaţi să cumpere la preţuri duble sau triple medicamente cu efecte similare * primii afectaţi sunt bolnavii de Parkinson şi Alzheimer, care îşi procură cu greu medicamentele

Profitând de faptul că oamenii sunt dependenţi de aceste medicamente, producătorii scot pe piaţă pastilele cele mai scumpe, pe care medicii sunt nevoiţi să le prescrie bolnavilor. Dacă în urmă cu ceva timp de pe piaţă au dispărut medicamentele ieftine pentru diverse afecţiuni cardiace, în ultimele zile bolnavii au constatat că nu mai găsesc în farmacii medicamentele ieftine cu care erau obişnuiţi pentru afecţiuni ca Parkinson sau Alzheimer. Oamenii sunt puşi în faţa faptului împlinit, fiind acum convinşi că mult trâmbiţata ieftinire a medicmentelor cu care autorităţile s-au lăudat nu a fost altceva decât o gogoriţă.

Medicamentele sunt mult mai scumpe

În lipsă de alternative, medicii neurologi s-au văzut nevoiţi să prescrie tablete înlocuitoare, dar mult mai scumpe. „Sunt anumite tipuri de medicamente care au dispărut efectiv din farmacii. Nu mai sunt livrate de producători. În astfel de situaţii, bolnavii nu au încotro şi cumpără medicamentele scumpe prescrise de medici, deoarece nu pot sta fără pasile. Normal, toţi ne întreabă de ce nu se găsesc vechile medicamente şi ne cer socoteală, dar rezolvarea problemei nu depinde de noi”, a declarat Alina Costin, farmacist.

Farmaciştii admit că există în ultimul timp o tendinţă din partea producătorilor de medicamente de a elimina de pe piaţă pilulele ieftine şi de a băga pacienţilor pe gât medicamente foarte scumpe.

Oamenii spun că nu se pot descurca să cumpere lunar medicamente scumpe. Unii au avut noroc să găsească medicamentele de care aveau nevoie în farmacii mai mici, care nu fac parte din lanţurile de mari unităţi farmaceutice, dar şi aici stocul se va epuiza în curând.

Situaţia nu pare să aibă ieşire, fără o intervenţie fermă a autorităţilor din domeniul sănătăţii. Pe de altă parte, producătorii se plâng de nivelul taxei clawback şi cer încă o dată eliminarea acesteia. Companiile spun că măsura îi obligă să acopere diferenţa dintre costul real al medicamentelor compensate, plătit de CNAS, şi un buget de referinţă. Dacă până acum au dispărut peste 200 de medicamente, lista ar putea ajunge la 1.000, potrivit asociaţiilor de pacienţi.
Tudor IFRIM

 

„O să luăm medicamente cât se poate, cât nu, Dumnezeu cu mila. Murim cu zile dacă nu avem bani. Au dispărut medicamentele ieftine, noi nu avem ce face şi dacă vrem să mai trăim suntem nevoiţi să scoatem bani din buzunar pentru a continua tratamentele. Astfel, ceea ce ni s-a prezentat ca o mare ieftinire a medicamentelor, nu a fost decât praf în ochii bolnavilor” - Gherghina Stamate, bolnavă de Parkinson

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro