Norme Coca 2023 - 2024

Condamnati de destin si pedepsiti de sistem, bolnavii de cancer din toata tara trec prin chinurile iadului ca sa fie consultati. Treziti cu noaptea-n cap, suferinzii asteapta neputinciosi pe la usile inchise ale Institutului Oncologic.

Fie ca au nevoie de un control, o programare pentru operatie sau de medicamente, toti au parte de acelasi tratament. Se intampla asta din cauza lipsei de specialisti.

Desi Ministerul Sanatatii a deblocat 28 de posturi pentru Institut, nimeni nu s-a ocupat pana acum de organizarea unui concurs. 

Desi nu s-a crapat bine de ziua, holurile ambulatorului din Institutul Oncologic Bucuresti sunt arhipline. Cu bagaje, analize ori cu rezultatele unor investigatii abia facute, bolnavii de cancer asteapta resemnati la usile cabinetelor.

O doamna, vadit slabita de boala si de tratamentul nemilos, cedeaza dupa o ora. Tresare la fiecare usa deschisa. Poate o baga in seama vreun doctor. N-are noroc. Abia vin asistentele la munca.

La Oncologie toti se supun unei legi nescrise. Trebuie sa vina de la 5.30 - 6.00 ca sa prinda rand, insa nu stiu niciodata cand vor pleaca acasa.

De parca n-ar fi chinuiti destul boala, acesti oameni trebuie sa suporte multe. Nepasare in primul rand.

In cele 8 cabinete din ambulatoriu dau consultatii atat doctorii din spital, cat si unii angajati ai policlinicii. Majoritatea oncologilor vin doar doua zile pe saptamana si stau cate 4 ore. Insuficient pentru ca listele de bolnavi sa poata fi vreodata terminate.

Nicolae Straja, managerul Institutului Oncologic Bucuresti: "Lunea si martea este puhoiul cel mare, la inceput de saptamana. Si faptul ca vor la un anumit medic, acel medic nu poate sa satisdfaca totul, se programeaza. Deci nu-i umileste nimeni, va rog sa ma credeti. Nu-i umileste nimeni si nimeni nu-si bate joc de nimeni. Ca sunt unii nemultumiti, ca nu sunt vazuti mai rapid, este imposibil".

Ba ar fi posibil daca s-ar face angajari. Potrivit Ministerului Sanatatii, Institutul Oncologic are in prezent 28 de posturi deblocate pentru medici specialisti.

Nimeni nu s-a ocupat insa pana acum de organizarea unor concursuri. Cum de altfel nimeni nu a stabilit nici din ce bani ar putea fi platiti viitorii oncologi. Asta in conditiile in care anual 220.000 de suferinzi cer ingrijiri medicale la Institutul Oncologic.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro