Vestea că gorjenii care au venituri sub 700 de lei nu vor mai beneficia de reţete compensate 90% decât cu adeverinţă de la ANAF i-a nemulţumit atât pe pacienţi, cât şi pe medicii de familie. Deşi mulţi dintre medici au fost puşi să restituie ei banii către CAS pentru pacienţii care nu respectau condiţiile, aceştia spun că nu îi pot obliga pe oameni să aducă acte doveditoare de la Fisc. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate declară la rândul lor că se îndreaptă împotriva medicilor doar atunci când prejudiciul se datorează acestora.
Citeste si :
Sătui să fie puşi să achite ei sumele constând în medicamente compensate pentru cei cu venituri mici, dar care nu respectă legea, unii medici de familie ameninţă că nu vor mai elibera reţete compensate cu 90% decât dacă pacienţii dovedesc cu acte venitul lor. Astfel, anumiţi medici susţin că oamenii ar trebui să vină cu acte de la Fisc şi nu doar cu declaraţia pe proprie răspundere ca acum.
Mihail Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie Gorj, spune că el şi colegii săi nu pot face asta, pentru că este ilegal. „Medicul nu are dreptul să ceară vreo adeverinţă de la ANAF. Casa trebuie să acţioneze, dar ei motivează că nu au contracte cu pacienţii, ceea ce este o aberaţie şi o nebunie. Casele trebuie să aibă contracte cu pacienţii pentru serviciile pe care le primesc asiguraţii. Este o succesiune de abuzuri şi totul se răsfrânge asupra pacientului. Şi mie mi-au cerut să plătesc, am avut vreo 10 milioane de lei vechi, dar Casa a înţeles şi s-a îndreptat împotriva pacienţilor. Eu vreau să îi scriu o scrisoare lui Buşoi de la CNAS să îi explic situaţia”, a declarat Moisescu.
Potrivit lui Mihai; Moisescu, CAS face un abuz când impută banii medicilor de familie. „Există un act normativ ce prevede ca cei cu pensie sub 700 de lei, care obţin venituri exclusiv din pensie, să beneficieze de o compensare de 90% în loc de 50% la preţul medicamentelor. Pentru a obţine medicamentele în aceste condiţii, pensionarul trebuie să vină la medicul de familie cu talonul de pensie şi cu o declaraţie pe proprie răspundere prin care se obligă ca orice modificare a veniturilor sale o va aduce la cunoştinţa medicului de familie. Este o declaraţie tip. Mulţi medici sunt neatenţi şi au dat medicamente fie la cei care nu îndeplinesc condiţiile, fie între timp oamenii nu au mai venit să aducă alte acte. Aici a început nebunia. CAS-urile judeţene au început să impute diferenţele medicilor de familie în mod ilegal. Nicăieri nu scrie că se impută medicului. Casa trebuia să se îndrepte împotriva celui care a dat declaraţia. Şi în Gorj se întâmplă la fel, 70% sau 80% dintre medici au această problemă. Casa a făcut un abuz pentru că nu avea nici un drept legal să ia aceşti bani, iar apoi s-a ajuns la un alt abuz, pentru că medicii au cerut banii la pacienţi. Acum, de frică să nu se mai întâmple primul abuz, medicii spun că nu mai dau aceste medicamente. Medicii care nu dau aceste reţete comit şi ei un abuz”, a mai declarat Mihai Moisescu.
Daniel Bondoc, directorul CAS Gorj, spune că şi de acum înainte pacienţii vor trebuie să depună doar o declaraţie pe proprie răspundere, însă trebuie să fie atenţi la prevederile legii. „Se impută medicului doar dacă nu are toate actele la dosar, adică declaraţia pe proprie răspundere şi talonul de pensie. Ne îndreptăm împotriva asiguraţilor dacă medicii au totul în regulă. La lege scrie că pacientul trebuie să aibă venituri numai din pensie şi să fie de sub 740 de lei. Nu scrie că trebuie să aibă venituri sub această sumă. Dacă aveau venituri din dividende sau dobânzi, nu se încadrau”, a declarat Daniel Bondoc.
La rândul lor, bătrânii spun că nu au nevoie să mai fie puși pe drumuri pentru a beneficia de medicamente compensate. „Deși suntem bolnavi și vai de noi, asta ne mai trebuia pe cap, să stăm la cozile de la Fisc, după o hârtie. Cred că guvernanții s-au săturat de noi, altfel nu-mi explic această bătaie de joc”, a spus Vasile Popa din Târgu-Jiu, pensionar