Procurorii anticoruptie au cerut luni, 17 februarie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, condamnarea lui Serban Bradisteanu la pedeapsa inchisorii cu executare, in dosarul privind favorizarea lui Adrian Nastase, iar avocatii medicului au cerut achitarea, judecatorii urmand sa ia o decizie in 4 martie, scrie Mediafax.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au judecat, luni, 17 februarie, ultimul termen din dosarul in care medicul Serban Bradisteanu este acuzat ca ar fi incercat tergiversarea punerii in executare a deciziei din iunie 2012 de condamnare a lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii".

Judecatorii ICCJ au ascultat pledoariile acuzarii si ale apararii in acest dosar, medicul Serban Bradisteanu nefiind prezent la ultimul termen.

Procurorul de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) prezent la sedinta de judecata le-a cerut judecatorilor condamnarea lui Serban Bradisteanu la pedeapsa inchisorii cu executare, aratand ca, prin tot ceea ce a facut si prin modul in care a actionat, a incurcat organele judiciare. Acesta a sustinut ca, atunci cand a fost adus Adrian Nastase la Spitalul Floreasca, medicul Serban Bradisteanu l-a preluat la sectia sa, in mod nelegal, pentru a incerca sa tergiverseze cat de mult punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei din dosarul "Trofeul calitatii".

De asemenea, procurorul a atras atentia ca Nastase avea o rana la gat, ceea ce nu implica internarea acestuia la Sectia de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Floreasca. Procurorul a mai aratat ca, dupa internarea lui Nastase, medicul Serban Bradisteanu a refuzat colaborarea cu politia si a dat raspunsuri evazive cu privire la starea fostului premier, astfel incat sa incurce organele judiciare. Astfel, Nastase a castigat sase zile, iar un avocat al fostului premier a cerut in instanta sa se constate ca perioada in care a stat internat la Spitalul Floreasca reprezinta zile executate din pedeapsa.

Unul dintre avocatii lui Bradisteanu, Ana Diculescu Sova, a aratat ca acuzatiile DNA nu sunt serioase, ca multe dintre probele de la dosar reprezinta informatii aparute in presa si ca medicul nu se face vinovat de fapte penale.

Avocata a spus ca, atata vreme cat Politiei i-a fost greu sa inteleaga procedurile ce trebuiesc urmate "in aceasta situatie inedita", nici medicului nu ar trebui sa i se impute nimic legat de modul in care a fost pus in executare mandatul in cazul fostului premier.

"Pentru un bolnav de inima si cunoscut, de altfel, si cu alte afectiuni, care poate in orice moment sa moara sau sa aiba complicatii, prezenta copiilor sai in salonul de spital este fireasca, in vreme ce prezenta unui politist, gasesc de cuviinta ca este total nefireasca", a spus avocata.

Sova a mai aratat ca Serban Bradisteanu "nu a controlat nimic" in legatura cu punerea in executare a mandatului emis pe numele lui Nastase, ci si-a facut doar datoria de a-i salva viata fostului premier. Avocata a adugat ca nu-i poate fi imputat unui medic "ezitarile institutionale" de care au dat dovada Politia si Institutul National de Medicina Legala.

In acest context, avocatii lui Bradisteanu le-au cerut judecatorilor instantei supreme achitarea clientului lor. Instanta suprema a ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa dea o decizie in 4 martie.

Serban Bradisteanu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Floreasca, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a inceput in 20 martie.
Medicul Serban Bradisteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infractiune in legatura directa cu infractiunile asimilate celor de coruptie.

Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in 20 iunie 2012, Completul de cinci judecatori al instantei supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare pentru folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. In aceeasi zi, Tribunalul Bucuresti a emis mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea, continand mentiunea expresa de incarcerare in penitenciar a lui Adrian Nastase.

Dupa decizia instantei, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, fiind dus la Spitalul de Urgenta Floreasca.
"In conditiile in care Adrian Nastase si-a provocat leziuni prin impuscare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti si, cu aceasta ocazie, inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru, prin atitudinea sa, a incercat zadarnicirea punerii in executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Nastase Adrian", au notat procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat ca medicul Serban Bradisteanu si-a folosit prerogativele sale de medic specialist in chirurgie cardiovasculara si si-a asumat internarea lui Adrian Nastase in cadrul sectiei pe care o conducea, desi diagnosticul medical nu impunea internarea in acea sectie, iar primele interventii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o alta sectie.

"In continuare, desi nu a facut nicio mentiune cu privire la necesitatea unei interventii chirurgicale cardiovasculare in fisa medicala a persoanei condamnate, inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru si-a arogat fara drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicarii publice si a transmis ca persoana condamnata are si alte afectiuni medicale, care, in realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic", au mai aratat procurorii.

Bradisteanu mai este acuzat ca a evitat sa comunice oficial reprezentantilor Directiei Generale de Politie Municipiului Bucuresti daca Adrian Nastase poate fi incarcerat.

Adrian Nastase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 pana in 26 iunie 2012, cand a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, dupa ce Tribunalul Bucuresti a stabilit ca spitalizarea lui nu impiedica punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei.

In 18 martie 2013, Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata. In 6 ianuarie, Adrian Nastase a fost din nou incarcerat, dupa ce a fost condamnat, in dosarul "Zambaccian", la patru ani de inchisoare cu executare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro