Doua spitale si mai multe farmacii si cabinete medicale au fost vizitate in aceasta dimineata de procurori si politisti, in cadrul a doua anchete distincte vizand fapte de coruptie si fraude cu medicamente.

Sectorul Sanatatii se afla din nou in vizorul anchetatorilor, doua cazuri distincte fiind aduse in atentia opiniei publice in aceasta dimineata, cu ocazia unor perchezitii efectuate in Teleorman si la Oradea. Cele doua cazuri nu au legatura intre ele, cel de la Teleorman fiind instrumentat de procurorii de la Directia Nationala Anticopruptie, intrucat este vorba de infractiuni comise in aceasta sfera, in timp ce cazul de la Oradea vizeaza infractiuni care tin de domeniul criminalitatii organizate, motiv pentru care este instrumentat de procurorii din cadrul DIICOT. Descinderile au avut loc in aceasta dimineata, in Teleorman fiind vizat Spitalul de Pneumoftiziologie de la Rosiorii de Vede alaturi de trei primarii, sediile mai multor societati comerciale si domiciliul fostului prefect, Teodor Nitulescu. Aproape concomitent cu cele 13 perchezitii din Teleorman, procurorii DIICOT Oradea au efectuat in aceasta dimineata nu mai putin de 67 de perchezitii domiciliare dar si la mai multe farmacii, cabinete medicale si la sectia de Oncologie a Spitalului Clinic Municipal Oradea.

 

Ancheta DNA de la Teleorman il vizeaza in mod special pe fostul prefect, suspectat comiterea infractiunii de abuz in serviciu. Printre alte abateri, ancheta vizeaza si nerespectarea de catre conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Rosiorii de Vede a prevederilor legale referitoare la achizitiile publice, prin atribuirea directa a unor contracte de furnizare bunuri si prestari servicii si plata integrala a facturilor catre furnizori, anterior livrarii efective a bunurilor sau receptiei serviciilor, favorizand astfel societati controlate de prefectul judetului. Conform directorului unitatii medicale, Valerica Carciumaru, anchetatorii au descins in aceasta dimineata la spital, fiind interesati de mai multe documente datand din perioada 2009, perioada in care Teodor Nitulescu era prefectul judetului. Managerul a tinut sa mai precizeze ca ancheta nu vizeaza in niciun fel activitatea spitalului si nici cadrele medicale, fiind vorba doar de fapte puse in seama fostului prefect, cercetat pentru abuz in serviciu.

 

Cu totul altfel au stat lucrurile in cazul anchetei de la Oradea, procurorii DIICOT vizand un grup de nu mai putin de 50 de persoane, implicate in infractiuni de evaziune fiscala, inselaciune si fals. Din gruparea respectiva, conform datelor oferite de anchetatori, fac parte si mai multi medici si farmacisti din judet, fapt pentru care perchezitiile din aceasta dimineata au avut loc si la mai multe farmacii si cabinete medicale ale unor medici de familie, precum si la Spitalul Municipal Oradea. Faptele s-ar fi petrecut in perioada 2012-2014, cand  membrii gruparii „au generat activitati de fraudare a Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate prin cresterea artificiala a cuantumului vanzarilor aferente medicamentelor cu si fara contributie personala utilizata in tratamentul ambulatoriu si a medicamentelor si materialelor sanitare specifice, care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale cu scop curativ si implicit a sumelor raportate si ulterior decontate Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al DIICOT. Se pare ca este vorba de medicamente oncologice prescrise pe retete false, care ulterior au fost decontate din fondurile CNAS. Prejudiciul creat de gruparea respectiva este de aproximativ 5 milioane de lei. In urma perchezitiilor, 30 de persoane au fost duse la sediul DIICOT Oradea unde sunt audiate si la aceasta ora.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro