Norme Coca 2023 - 2024

Doar 3 la sută dintre persoanele care suferă un stop cardiac în afara spitalului supravieţuiesc, întrucât puţini oameni ştiu să facă manevre de resuscitare în astfel de situaţii, a declarat, joi, de Ziua Europeană a Resuscitării, preşedintele Societăţii de Salvare Bucureşti (SSB), Cristian Grasu.

Numărul persoanelor care ştiu să facă manevre de resuscitare în caz de stop cardiac este foarte mic, acesta fiind şi motivul pentru care rata de supravieţuire în cazul unui stop cardiac este destul de scăzută. Avertismentul vine din partea preşedintelui Societăţii de Salvare Bucureşti (SSB), Cristian Grasu, care spune că doar 3% din cei care suferă un stop cardiac în afara spitalului supravieţuiesc.

"Societatea de Salvare Bucureşi îi învaţă joi pe bucureşteni tehnici de resuscitare. De fapt, această acţiune nu este organizată numai de Ziua Europeană a Resuscitării. Noi avem cursuri de învăţare a tehnicilor de bază pentru salvarea vieţii unui om în stop cardiac, la care au participat aproape 2.000 de voluntari de diverse profesii, jandarmi, judecători, profesori, muncitori, elevi, studenţi", a explicat medicul Cristian Grasu.

Medicii de la Societatea de Salvare Bucureşti organizează joi, până la ora 19.00, în Centrul vechi (intersecţia străzilor Lipscani şi Smârdan) şi Parcul Cişmigiu (intrarea dinspre Bulevardul Regina Elisabeta), cursuri de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

"În fiecare an, aproximativ 350.000 de europeni suferă un stop cardiac în afara spitalului. Un stop cardio-respirator poate avea loc oriunde, de exemplu, în stradă, la locul de muncă sau în timp ce o persoană face sport sau alte activităţi care necesită efort. Din pacate, doar la unul din cinci cazuri se intervine la timp în cazul unui stop cardiac care s-a produs într-un loc public", a spus medicul Grasu.

Astfel, în Europa, mai puţin de 1 din 10 oameni cu infarct în spaţii din afara spitalului supravieţuiesc, iar în România rata de supravieţuire în aceste cazuri este de doar 3 la sută.

Orice om care trece pe lângă o persoană aflată în stop cardiac poate să verifice dacă victima răspunde şi dacă respiră, iar dacă nu, este nevoie de resuscitare cardio-pulmonară. De asemenea trebuie apelat 112.

Până la sorirea ambulanţei, poate fi făcută resuscitarea prin compresii toracice, cu mâinile în mijlocul pieptului, intercalate cu respiraţie gură la gură (la fiecare 30 de compresii).

"Dacă nu ştiţi să faceţi respiraţia gura la gură, atunci continuaţi compresiile fără întrerupere. Apăsaţi cu forţă. Nu vă temeţi, nu puteţi face niciun rău. Dacă se poate, schimbaţi persoana care face resuscitare la două minute. Dacă aduce cineva un defibrilator extern, porniţi-l imediat şi urmaţi instrucţiunile", a mai spus medicul Cristian Grasu.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro