Decesele copiilor nu sunt puține, nașterile premature la fel, iar ministerul cheamă mamele la doctor. Nu le spune și unde, iar femeile din mediul rural suferă de lipsă de informare în ceea ce privește bunul mers al unei sarcini.
„Mama trebuie să vină în primele 14 săptămâni la medic, atunci putem previziona succesul unei sarcini. Nu de puține ori, poate între 8 și 10 la sută, multe mame au componentă de „depresie” pentru că produsul lor de concepție nu răspunde așteptărilor familiei”, a spus Nicolae Suciu, director al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.
În 1930, România avea 660.000 de nașteri pe an. După 1990, natalitatea s-a aflat în declin. În 2014 au fost 250.000 de decese ale copiilor în România, iar copii născuți vii… 185.000. Aproape un sfert din mamele care au născut nu au ajuns niciodată la medic. Aproape 15.000 de nașteri premature au avut loc în România, în 2014.
„Legat de dotările în secțiile de neonatologie, ele nu sunt cele mai îmbucurătoare. Acele incubatoare sunt aproape complet absente în maternități. 89 la sută din maternitățile de nivelul 1 au unul sau niciunul. La nivelul țării sunt echipamente vechi, din anii 1977, când vorbim de ventilatoare, cam asta este situația de la care se pornește.
Există și extrem de îngrijorătoarea situație legată de informarea mamelor – în mediul rural nu merg la medic, pentru că nu au doctori la care să meargă, pentru că medicul de familie vine o dată pe săptămână cu mașina lui, la lucrurile acestea trebuie să se găsească soluții, dacă vrem să avem un trend descendent al mortalității infantile”, a spus doctorul Mihai Gafencu, vicepreședinte al „Salvați Copiii”.
Doctorul Bianca Gavriliță a spus că lipsa de informare este prima problemă, dar cântărește mult și lipsa accesului facil al pacientului la tratament.