Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Un proiect de lege adoptat de Senat este pe cale de a transforma spitalele de stat în clinici private. Medicii vor putea cere bani fără probleme pacienților pentru anumite servicii, în detrimentul celor care nu își permit să plătească. Astfel încât, doctorii nu vor mai putea fi acuzați de condiționarea actului medical.

Deși prezentat ca fiind o inițiativă menită să crească nivelul de salarizare a medicului și încasările spitalelor de stat, proiectul poate lăsa loc unor discriminări uriașe în sistemul public de sănătate. Oficial, documentul reglementează posibilitatea ca medicii să încaseze onorarii în plus de la pacienți, dacă aceștia doresc să aleagă un anumit specialist care să îi consulte și să îi îngrijească sau dacă doresc anumite servicii.

Neoficial, însă, principalul risc este, evident, acela ca medicii specialiști să se concentreze asupra pacienților care plătesc, iar timpul nu le va mai permite să se ocupe la fel și de cei care nu își permit astfel de servicii suplimentare. Practic, vor avea acces la tratamente și personal de calitate doar cei care au bani, iar ceilalți, doar dacă au noroc.

Pe de altă parte, legea ar crea o discriminare și în rândul categoriei medicilor. Cei mai cunoscuți vor primi mai mulți clienți, ceea ce va însemna pentru ei un venit mai mare. Ceilalți însă nu se vor putea bucura la fel de mult de aceste noi prevederi, ceea ce va duce la apariția unor frustrări și mai mari în sistem.

Conform actului normativ aflat în Parlament, doctorul stabilește singur onorariul, iar cei mai mulți bani vor rămâne la el și echipa sa medicală. Pacienții pe care și-i pot aduce de la clinicile private vor putea beneficia de consultația lor și de echipamentele spitalului. Însă, unitatea spitalicească va primi cel mai mic procent din valoarea “șpăgii legalizate”. Astfel, spitalele ar urma să pună la dispoziția acestui sistem destinat bogaților toate serviciile, contra unor sume derizorii.

Proiectul, trecut neobservat la începutul lunii iunie, când fost adoptate de plenul Senatului, a fost inițiat de 104 parlamentari PSD și UNPR, dar are ca semnatari și câțiva membri PNL și independenți. În fruntea lor este chiar ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Potrivit proiectului de lege, pot fi incluse în lista investigațiilor sau tratamentelor serviciile care nu sunt în pachetul medical de bază sau sunt acoperite doar parțial de bugetul asigurărilor de sănătate.

Dacă are bani, un român poate cere să fie tratat de un anumit medic, fie că el face parte sau nu din personalul spitalului în care se află pacientul, se arată în proiect. Spitalul va pune la dispoziție, contra cost, spațiile și funcționalitățile și serviciile de care dispune.

Și în cazul în care un pacient dorește o anumită procedură, fără să nominalizeze un medic, el tot va trebui să îi plătească onorariul acestuia.

În situația în care pacientul nu solicită în mod expres un anumit medic, ci doar furnizarea unui anumit serviciu din categoria celor prevăzute a fi furnizate contra cost, în calculul costurilor se va include și costul aferent retribuției medicului, acest cost evidențiindu-se de către unitatea medicală distinct de costurile prevăzute la alin. 1, este unul dintre articolele proiectului de lege.

Medicul își va alege singur tariful pe care îl va practica, arată același document.

Prețul corespunzător prestării actului medical furnizat de către medicul desemnat nominal de către pacient se stabilește de către medic și se comunică direct solicitantului. Acest preț se plătește direct medicului respectiv.

Medicul va fi obligat să declare aceste încasări statului și să plătească impozit pentru ele, spun inițiatorii legii.

Proiectul de lege a fost trimis la Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, și ar urma să fie dezbătut în sesiunea parlamentară din această toamnă.

Mai jos, integral proiectul de lege adoptat de Senat:

.
  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro