Pastila i-a provocat un travaliu violent, iar femeia a adus pe lume un baietel cu handicap. Doctorul si-a pierdut dreptul de a profesa timp de 5 ani, a primit 2 ani de inchisoare cu suspendare si trebuie sa plateasca familiei, impreuna cu spitalul, despagubiri totale de 450.000 de euro.

In 2008 femeia avea 24 de ani si era fericita ca urma sa aduca pe primul copilas. S-a prezentat in Turda la medicul ginecolog, care i-ar fi spus ca pruncul nu este pozitionat bine. Doctorul i-a administrat medicamentul, interzis in Romania si Uniunea Europeana, si i-a cerut sa nu spuna asta nimanui.

Diana Crisan, mama: "Mi-a administrat o pastila, Cytotec, despre care mi-a zis ca e in regula, ca a administrat-o si altor femei si nu are efecte secundare, dar sa nu zic nimanui. L-am intrebat de ce, a zis ca colegii lui sunt invidiosi ca numai el are pastilele astea."

Baietelul a venit pe lume dupa doua ore si jumatate. Insa medicamentul i-a cauzat grave probleme neurologice, dupa cum au stabilit anchetatorii.

Diana Crisan, mama: "A venit medicul neonatolog si mi-a zis ‘ce ai facut mama cu copilul ca e varza, nu inghite, nu poate suge’. Era cianotic si tremura, tot tremura."

La 7 ani de la nastere, baietelul are inca grave probleme cerebrale. La 5 ani si-a tinut prima data capul ridicat si pana acum nu si-a dus macar o data mainile la gura.

Acum, dupa ani de procese, instanta din Cluj a decis ca medicul
Ovidiu Lupsan a nu mai are voie sa profeseze timp de 5 ani. De asemenea este condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare si obligat la plata unor despagubiri de 450 de mii de euro. La suma ar trebui sa contribuie si spitalul din Turda.

Dan Dorin Tataru, avocatul familiei: "Spitalul nu vrea sa plateasca despagubirile, primaria nici asa si daca nu se va plati vom avea primul spital din Romania pus sub sechestru. Medicul spune ca nu are bani sa plateasca si a depus contestatie la executare."

Familia este insa nemultumita. Va face apel pentru ca isi doreste ca medicul sa ajunga dupa gratii.

Medicamentul Cytotec nu este acreditat de Agentia Nationala a Medicamentului din Romania si nu este omologat nici in Uniunea Europeana. Din motivarea Curtii de Apel Cluj aflam ca medicul i-a ascuns acest lucru pacientei, nu i-a spus nici ca l-a procurat clandestin si nici care sunt riscurile la care se expune.

Dr. Romeo Micu, medic ginecolog: "In anumite tari este folosit in principiu pentru tratarea afectiunilor gastrice, ulcerului sau a iritatiilor gastrice in urma gastritelor. Cytotecul nu e pentru nasteri in forma respectiva, Cytotecul se refera si e utilizat pentru protectia mucoasei gastrice."

Producatorii mentioneaza in prospect ca este interzis in obstetrica si ginecologie, pentru ca produce contractii uterine, iar mama si fatul sunt expusi unor riscuri foarte grave.

La noi in tara Cytotec este vandut ilegal pe internet femeilor care vor sa-si provoace un avort. In 2009 o gravida de 40 de ani a murit pe masa de nasteri impreuna cu pruncul ei dupa administrarea aceluiasi medicament. In cazul ei anchetatorii au considerat ca nu exista probe suficiente si nu au inceput urmarirea penala.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro