Norme Coca 2023 - 2024

O aplicație care monitorizează pulsul, accesibilă direct de pe telefonul mobil, a fost dezvoltată de către doi tineri pasionați de informatică, din Lugoj. Acum, cei doi lucrează la perfecționarea programului și spun că acesta va fi oferit, gratuit, pentru a facilita schimbul de informații dintre medic și pacient și monitorizarea constantă a pacienților care suferă de afecțiuni cardiace.

 

Doi tineri din Lugoj au dezvoltat o aplicație care poate măsura pulsul prin simpla apăsare cu degetul pe ecranul telefonului mobil. Aplicația va fi perfecționată în următoarele luni, spun ei, și va fi oferită apoi, gratuit, medicilor de familie și medicilor specialiști care au în îngrijire pacienți cu afecțiuni cronice care necesită o monitorizare constantă a pulsului.

Sergiu Vlad și Viorel Baicu, cei doi tineri informaticieni care au lucrat la dezvoltarea aplicației, preocupați de câțiva ani de domeniul securității biometrice, mărturisesc că vor să dezvolte aplicații care să faciliteze cât mai mult comunicarea de acest fel între medic și pacient.

Aceasta a fost, de altfel, și ideea care a stat la baza dezvoltării respectivei aplicații. Care îngăduie măsurarea pulsului printr-o apăsare cu degetul, timp de 20 de secunde, pe ecranul aparatului foto înglobat în telefonul mobil, urmată de transmiterea către medic a valorii măsurate a pulsului, sub forma unei determinări punctuale cee poate fi inclusă în structura unui grafic. Astfel, medicul obține reprezentarea evoluției pe zile și pe săptămâni a stării de sănătate a pacienților.

Sergiu Vlad, student în anul I al Facultății de Informatică din cadrul Universității Politehnica din Timișoara și absolvent al Colegiului de Informatică „ Iulia Hașdeu”, din Lugoj, afirmă că ideea realizării unei astfel de aplicații i-a fost inspirată de mama sa, care este medic și care e de părere că, într-o lume a tehnologiei, tehnica medicală ar trebui să pătrundă cât mai ușor în casele oamenilor.

Aplicația va putea fi descărcată ușor de pe telefonul mobil, fiind disponibilă în Store, pacientul trebuind apoi doar să își creeze un cont. Apoi, toate datele înregistrate în respectivul cont vor fi salvate în Clouds, fiind ulterior accesibile medicului.

Aplicația va funcționa pe orice telefon. Scopul nostru, acum, este să simplificăm partea de servicii pentru pacienți și să transmitem date mult mai bine structurate către doctori. Pentru că, până acum, a fost o lipsă mare în domeniul acesta, nu era niciun mod de a fi mai aproape de doctor. Vrem să eliminăm partea asta pe cât mai mult posibil și să mergi la doctor doar atunci când e necesar”,precizează Viorel Baicu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Iulia Hașdeu”, din Lugoj.

Cei doi tineri informaticieni mai pun că au discutat deja cu mai mulţi medici despre oportunitatea acestei aplicații și că aceasta a fost receptată pozitiv.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro