La Spitalul Județean de Urgență din Craiova a fost realizat, miercuri, primul transplant de os în Clinica de Ortopedie și Traumatologie, care a fost acreditată recent pentru astfel de intervenții.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES ARHIVĂ

Pacientul care a beneficiat de acest transplant este un bărbat de 70 de ani care avea implantată de nouă ani o proteză de șold în urma unui accident și care în timp se deteriorase. Grefa osoasă a fost adusă de la Banca de țesuturi și organe a Spitalului Clinic Colentina din București și a fost prelevată de la un pacient aflat în moarte clinică. Intervenția chirurgicală ortopedică de la Craiova, la care a fost prezent și prof. dr. Andrei Nica, directorul Departamentului de Transplant Osos București, a durat aproape trei ore și a fost realizată de o echipă de medici craioveni condusă de conf. univ. dr. Dan Grecu, șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie a SJU Craiova.

Potrivit conf.univ.dr.Dan Grecu, pacientul poate să meargă a doua zi după intervenție, însă se va putea sprijini total pe acest os doar după ce se va integra în totalitate. 'Pacientul în principiu de mâine poate să meargă. Trebuie să ținem cont că are 70 de ani și a pierdut aproape un litru jumate de sânge, iar acest os a fost pus într-un spațiu foarte mare și trebuie să se integreze. Până atunci nu trebuie să se sprijine total pe el', a spus Grecu.

Clinica de Ortopedie și Traumatologie din Craiova este singura clinică din sudul țării care este acreditată pentru  transplant de os, iar specialiștii își doresc ca aici să se realizeze și operații de înlocuire de ligament provenit de la alți pacienți. 'Colegii de aici (n.red.: de la Spitalul Județean de Urgență Craiova) sunt foarte bine pregătiți să poată rezolva și acele grefe de tendon', a spus prof.univ.dr.Andrei Nica.

Transplantul de os se mai poate face în clinici de ortopedie din București, Târgu Mureș, Iași și Timișoara, iar intervențiile sunt gratuite.

AGERPRES / (A-AS-autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frățilă)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro