Norme Coca 2023 - 2024

Spun unii, pe drept cuvant, ca sunt scoase mai putin in fata opiniei publice stirile pozitive ce se produc in sistemul medical. Foarte corect!

Avem doctori si asistenti de toata isprava, multi, multi la numar. Ce poate fi mai greu decat sa lucrezi cu suferinta, sa ai mereu in fata oameni cu priviri disperate care asteapta de la tine salvarea? Ce poate fi mai greu decat sa nu ai voie sa fii obosit, sa fii coplesit de problemele tale personale sau slab pregatit profesional? Peste toate acestea sa fii nevoit, datorita unei salarizari precare, sa accepti unele atentii din partea pacientilor, atentii pe seama carora se face mare tapaj, de parca societatea noastra ar fi construita altfel. Toata lumea lasa bani in plus la frizer, la taximetrist, la cel ce duce bagaje la hotel, la restaurant si in multe alte locuri. Sunt putini cei care au grija sa-si multumeasca sefii intr-un fel sau altul, macar de ziua lor?

In aceasta fotografie a unui obicei, greu deocamdata de scos din temelia educatiei romanului, incap foarte multi. Este vorba de cei care invart sume mici, sub deviza din putinul meu ii dau si lui, ca suntem cu totii amarati.

Ei bine, in aceasta poza a celor multi, in spatele lor, pot fi vazuti unii care pun coarne. Au un zambet larg, apar mai greu in media sau prin salile de judecata. Ei ne-au adus in starea aceasta, la un nivel de trai scazut, intr-o tara bogata. Ei ne tin in cenusa si ne asmut unii impotriva altora. O ura alimentata care decimeaza pe omul obisnuit, facandu-l sa nu vada lucrurile mari care-i aduc necazuri.

Cei care ne pun coarne nu inteleg cum ne punem noi in pericol, dand sau acceptand o spaga de doi lei. Ei lucreaza cu sute de mii de euro, cu sume acoperite legal sau mai putin legal. Sau introduse in zona care nu va fi cercetata decat cu mare greutate pentru ca cei implicati sunt prea mari si prea sus.

Da, nu este corect ca despre personalul sistemului medical sa se vorbeasca numai de rau. Din pacate, regulile capitaliste in domeniul jurnalismului au adus pe primul loc, in valoarea unei stiri, evenimentul care inseamna cutremur, omor, viol etc. Numai asa se vinde stirea acum (?!?).

Problema este ca doctorul nu a luat comisioane in urma a fel de fel de licitatii cu sume mari in joc, nu a avut pe mana fabrici de privatizat care au fost defrisate exact ca padurile noastre, pe bani putini dar cu profituri uriase pentru unii. Doctorul a trebuit sa-si faca loc printre multii pacienti care il asteapta zi de zi la usa cabinetului, a trebuit sa fie conectat la tratamente si retete, o munca ce nu-ti da voie sa faci erori. Poate, in putinele secunde libere sa se fi gandit si el cum sa termine o casa in care vrea sa gaseasca alt confort. Diferenta uriasa fata de cel ce-i pune coarne in fotografie, care sta pur si simplu pe un fotoliu si este sunat, hai ca am confiscat un vapor cu marfa in port si este rost de bani, sau de cel caruia i se ridica o vila la Predeal, asa cum mi-au povesti niste constructori intr-un compartiment de tren, pentru ca inlesnise unei persoane o afacere de milioane…

Coarnele care ni se pun nu sunt in gluma, asa cum ar fi sanatos. Ele produc durere, o durere pentru care nici un doctor nu poate da o reteta eficienta.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro