,,Domnule Ministru,
Dezbaterea publică privind reforma în sănătate s-a încheiat, dar eu personal, în dubla mea caliate de medic şi de pacient, am rămas cu câteva nelămuriri. Sper ca măcar în ceasul al doisprezecelea să mă lămuresc.
Întrebarea numărul 1: Asigurările de sănătate sunt o modalitate comodă de a strânge bani la buget, sau sunt o formă de protecţie individuală împotriva riscurilor implicate de boală şi suferinţă? Dacă a doua variantă este răspunsul corect, atunci mă aştept să primesc acasă două exemplare ale contractului de asigurare, iar în clipa când trimit Casei de Asigurări de Sănătate exemplarul semnat de mine, asigurarea să intre în vigoare.
Întrebarea numărul 2: Programele naţionale de sănătate au rolul de a asigura monopol unor specialităţi medicale, sau de a asigura accesul la tratament pacienţilor cu o anumită suferinţă? Dacă a doua variantă este cea corectă, atunci mă aştept în calitate de suferind confirmat şi aprobat, să pot să-mi ridic reţeta de la medicul meu curant, indiferent dacă este medicul de familie sau medicul specialist din ambulator sau spital.
Întrebarea numărul 3: Medicul trebuie să ţină pacientul de mână pe perioada suferinţei acestuia? Sensul întrebării stă în faptul că mult mai frecvent oamenii se simt singuri şi nefericiţi decât bolnavi. Ca să reformulez întrebarea, cât timp vom mai amesteca asistenţa medicală cu asistenţa socială?
Cu mulţumiri,
Dr. Sever-Cristian Oană