Dosarul electronic, ce ar fi trebuit ca incepand de astazi, 8 aprilie, sa fie testat cu ajutorul si prin consimtamantul catorva medici de familie, a fost introdus tuturor celor care si-au innoit sistemul informatic, printr-un update, fara sa-si fi dat consimtamantul si fara o legislatie, conform dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei. 

“In dimineata asta a aparut un update la sistemul informatic, la aplicatia pentru medicii de familie si evident ca toata lumea si-a instalat update-ul. De data aceasta, upgradarea sistemului informatic si a softului pe care lucreaza medicii de familie, practic ii obliga pe toti cei care lucreaza cu aplicatia gratuita pusa la dispozitie de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa raporteze in dosarul electronic, desi testarea pentru dosarul electronic a inceput astazi si ar fi trebuit sa se desfasoare pe medici care sunt antrenati prin vointa lor”, a declarat dr. Sandra Alexiu pentru Pagina Medicala.

Astfel, toti medicii de familie care au dat update softului gratuit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in aceasta dimineata (8 aprilie), au incarcat date in dosarul electronic.

“Introducerea softului de azi dimineata spune ca, practic, toti medicii de familie care lucreaza cu aplicatia pusa la dispozitie de Casa Nationala, raporteaza date in dosar electronic date”, a adaugat dr. Alexiu.

Un numar de doua mii cinci sute de medici de familie au incarcat deja peste 20-30 de mii de consultatii, pana la orele amiezii, fara sa isi fi dat acordul si in lipsa unei legislatii de raportare a datelor.

“Dupa estimarile noastre, asta inseamna ca aprox. 2500 de medici de familie au transmis pana la aceasta ora, la pranz, informatii asupra unei medii de 15 consultatii, pe medic. Deci vorbim deja de 20-30 de mii (n.r. pana la 40 de mii) de consultatii care au fost raportate in dosarul electronic astazi, fara ca medicii sa stie sau sa isi fi dat acordul sau sa fi cerut acordul pacientilor, toate acestea pe fondul inexistentei legislatiei pentru acest lucru. Deci practic, in acest moment, nu exista suport legislativ pentru a raporta date”, a mai explicat dr. Sandra Alexiu.

Autor: Iuliana-Maria Vişan
 
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro