Norme Coca 2023 - 2024

Dosarul electronic al pacientului funcţionează fără ca medicii sau pacienţii să fie anunţaţi. Doctorii care folosesc sistemul informatic al Casei de Asigurări s-au trezit că datele medicale ale bolnavilor sunt încărcate pe internet. În lipsa unor reglementări clare, ei se tem că oricine va avea acces acum la aceste informaţii confidenţiale, precum analizele şi bolile pacienţilor.

Mii de fişe de consultaţii, foi cu analize, bilete de trimiteri şi reţete. În cabinetul oricărui medic de familie sunt rafturi întregi de documente medicale confidenţiale.

Pentru a face munca mai uşoară doctorilor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a pus la punct un sistem prin care accesul la toate aceste informaţii să fie mai simplu - dosarul electronic al pacientului. În acest sistemul informatic se vor găsi datele persoanale ale bolnavilor, istoricul medical şi alte informaţii esenţiale.

Vor putea fi consultate atât de medicul de familie, cât şi de cei din policlinci sau din spitale, ca să îi ajute să pună mai repede diagnoticul.

Problema pe care o semnalează însă medicii de familie este că sistemul a început să funcţioneze fără ştirea lor şi datele medicale au intrat în sistem fără acordul pacienţilor.

„Noi aveam responsabilitatea asupra confidenţialităţii datelor medicale. Din acest moment, eu cred că această obligaţie nu ne mai aparţine în totalitate, pentru că cel care deţine care deţine informaţia este dosarul electronic coordonat de CNAS”, spune dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie.

Aceleaşi temeri le au şi pacienţii. „Orice informaţie ar fi bine să fie confidenţială pentru că datele se pot interpreta”, spune un tânăr.

Dosarul Electronic al Pacientului este ultimul pas în informatizarea sistemului de sănătate şi completează reţeta electronică şi cardul de asigurat.

Numit interimar, preşedintele CNAS a refuzat să comenteze graba cu care a fost pornit sistemul. Surse din cadrul CNAS ne-au declarat că la mijloc ar fi presiunea că se pierde o finanţare europeană de 18 milioane de euro.

Punerea în funcţie a Dosarului electronic al pacientului era programată pentru prima parte a anului. De la 1 aprilie, toate informaţiile completate de medicii de familie au intrat în sistem, astfel încât autorităţile să poată demonstra că sistemul funcţionează.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro