Federația Hipocrat și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România anunță că nu au semnat înțelegerea de azi cu Guvernul privind creșterea salariilor personalului medical, fiind în favoarea creșterii veniturilor printr-o lege de salarizare unică.

Angajamentul asumat azi de Primul-Ministru şi de Ministrul Sănătăţii, cu privire la creşterea salarială, nemulţumeşte membrii de sindicat ai federaţiilor, care în ultimii ani au susţinut creşterea veniturilor printr-o lege de salarizare unitară, cât şi marea masă de nemembrii de sindicat, care şi-au exprimat nemulţumirea în mediul on-line ( peste 20.000 de medici)”, se arată într-un comunicat. 

„Această formă de salarizare devine greu de gestionat şi blochează exprimarea unor principii pentru următorii patru ani”, argumentează cele două sindicate. „Discrepanţele şi discriminările ce se vor crea prin aplicarea în procente vor crea mari decalajele între categoriile socio-profesionale bugetare. Marea majoritate a bugetarilor sunt cu venituiri salariale mici în comparaţie cu categorii limitate, ale căror salarii s-au dublat sau au crescut într-o singură etapă”, arată sindicaliștii.

Ei susțin că acesta este un semn că o lege de salarizare unitară nu va fi aplicată în următorii ani, ceea ce va face ca diferenţele salariale între categorii socio-profesionale să persiste, iar sistemul sanitar nu va avea, de pildă, salarii echivalente cu justiţia, administraţia centrală sau altele asemenea.

„De asemenea, lipsa precizărilor obiective în ceea ce priveşte timpul de muncă al medicilor ne face să credem că, în continuare, plata gărzilor şi a sporurilor vor fi acordate în cuantum la salariul din 2009, ceea ce va determina mulţi specialişti să renunţe la acordarea asistenţei medicale în afara programului normal de lucru, afectând astfel asistenţa acordată populaţiei sau cel puţin gradul de implicare al personalului care va asigura servicii medicale”, mai spun cele două sindicate.

Ele promit că vor continua demersurile pentru modificarea situaţiei actuale, în sensul dorit de medici şi de toate celelalte categorii profesionale din sănătate.

 

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro