Institutul Naţional de Statistică al României prezintă date alarmante în ceea ce priveşte evoluţia demografică din ţara noastră.

Specialiştii INSSE confirmă cu cifre că suntem din ce în ce mai puţin. Studiile Institutului prezintă evoluţia demografică din România în ultimii 10 ani.

Astfel, dacă la 1 ianuarie 2005 în ţara noastră existau 21.382.354 de cetăţeni rezidenţi, la 1 ianuarie 2015 în ţara noastră erau cu 1,5 milioane de locuitori mai puţin.   

Factori diverşi  

Specialiştii explică faptul că principalii factori care au determinat scăderea populaţiei rămân natalitatea scăzută, mortalitatea crescută şi migraţia internaţională. „În perioada 2005-2014, fluxul de persoane care au plecat din România pentru o perioadă de cel puţin 12 luni pentru a-şi stabili reşedinţa obişnuită într-o altă ţară a înregistrat variaţii semnificative de la un an la altul.  Mortalitatea - ca a doua componentă a micşorării populaţiei - a rămas relativ ridicată în România. Creşterea continuă şi semnificativă a nivelului acestei componente trebuie luată în considerare în perspectiva demografică a României.”, explică Laura Ichim, specialist în cadrul Institutului Naţional de Statistică.

Există şi soluţii   

Adrian Borş, medic specialist în tratarea problemelor de infertilitate în Iaşi, susţine că sprijinirea cuplurilor infertile de către Guvern ar putea determina creşterea populaţiei. „Problema demografică ar putea fi rezolvată dacă fiecare cuplu infertil ar fi sprijinit de Guvern în sensul concepţiei. Practic, Guvernul ar putea contribui cu fonduri pentru ca aceşti oameni să beneficieze de proceduri de fertilizare in vitro”, explică medicul Adrian Borş. 

  Un astfel de program naţional a fost lansat de Ministerul Sănătăţii în 2011, însă după un an de funcţionare a fost sistat. În această perioadă de timp în România s-au născut 300 de copii. După trei ani de pauză, programul a fost reluat în 2015. Cu toate acestea, el este plin de sincope. Spre deosebire de alte state europene precum Ungaria sau Bulgaria, România suportă doar jumătate din costurile unei fertilizări in vitro, iar femeile infertile au dreptul doar la o singură procedură.  

Mai mult, Guvernul finanţează doar 1.000 de proceduri, iar beneficiarele au dreptul la o singură inseminare subvenţionată. În celelalte ţări, guvernele alocă fonduri pentru efectuarea a 5 proceduri şi plătesc integral tratamentele. „La noi în ţară lucrurile se mişcă încet, dar e bine că se mişcă. Programul este util, însă trebuie îmbunătăţit.” mai spune medicul Adrian Borş.

Sursa

Foto: doctorbors.ro

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro