Norme Coca 2023 - 2024

Autor: Adina CHIRVASĂ

Până ieri, la amiază, mai aveau de semnat actele adiţionale cu instituţia doar 46 de medici, din cei 700 de furnizori de servicii medicale

Şi ieri, o parte din medicii de familie au protestat, prin nesemnarea actelor adiţionale la vechiul Contract-cadru (2014-2015). Asta a însemnat evident faptul că pacienţii lor nu au putut beneficia de bilete de trimitere sau reţete compensate, ci doar erau consultaţi şi, în caz de urgenţă, primeau prescripţii simple, achitate din buzunar.

Reprezentanta Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie din Braşov (APMFBV), dr. Andreea Neculau, a precizat, ieri, că de astăzi lucrurile „se vor remedia”. Protestul lor este pentru a atrage atenţia decidenţilor de la Ministerul Sănătăţii că şi asistenţa medicală primară este parte importantă a sistemului sanitar.

„Anul trecut s-au mărit salariile personalului din sistemul sanitar cu 25%! Această mărire, salutară de altfel, nu a cuprins pe cei cu practică liberală din medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate. Medicii de familie din Braşov solicită prin protestul lor alocarea unui procent european din FNUASS asistenţei medicale primare, rediscutarea contractului cadru în baza căruia se acordă serviciile în asistenţa medicală primară cu eliminarea sancţiunilor abuzive şi a birocraţiei, precum şi asigurarea unei bune şi continue funcţionări a cardului de sănătate.

Deşi protestul afectează momentan anumite servicii către pacienţi (eliberarea de acte în contract cu CAS), îi asigurăm pe aceştia că suntem alături de ei şi că începând de mâine acest inconvenient se va remedia.

Medicii sunt în cabinete şi consultă absolut toţi pacienţii cu situaţii urgente”, a declarat, ieri, dr Andrea Elena Neculau , preşedinte APMBV 

46 de medici de familie erau ieri aşteptaţi la CAS
Potrivit dr. Cătălin Şeitan , preşedinte director al CAS Braşov, până ieri, la ora 13,00, au semnat actele adiţionale 278 de medici de familie, din cei 324 din tot judeţul. „Noi am prelungit şi programul pentru ca toţi furnizorii să poată veni, după ce îşi încheie activitatea. Din cei 700 de furnizori, însemnând spitale, laboratoare, farmacii, medici de familie, doar 46 de medici de familie trebuie să semneze actele. Restul au semnat. Cea mai mare parte încă de vineri, iar astăzi au mai venit 20 de medici. Eu cred că vor veni toţi şi îi aşteptăm încă. Niciun medic nu ne-a notificat că ar vrea să înceteze relaţiile contractuale cu noi. Noi am comunicat cu ei şi ne-au spus că vor veni”, a declarat, ieri, preşedintele director al CAS Braşov. Situaţia semnatarilor va ajunge şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de altfel, încă de la început, activitatea fiind monitorizată de şefii de la Bucureşti. Dacă însă nu vor veni nici astăzi, CAS-ul îi mai aşteaptă. „Nu înseamnă că dacă nu vor veni nici mâine (azi - n.r.), s-a încheiat relaţia contractuală. Dacă nu avem notificare de la ei, noi nu putem decide unilateral încheierea contractului”, a mai spus sursa citată.

 

„Actele ce se semnează sunt cu valabilitate începând de la 1 aprilie. Cadrul normativ a fost creat abia în 31 martie şi colegii mei au făcut tot posibilul pentru ca actele să fie pregătite şi semnate chiar de 1 aprilie”, a mai spus şeful CAS Braşov, care a mai spus că, „medicii care nu au lucrat în aceste zile pe platforma PIAS, nu au accesat SIUI nu vor fi plătiţi”.

Sursa

FOTO: http://www.bzb.ro/

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro