Profesorul doctor Andrei Nica, consilier la Autoritatea Naţională de Transplant şi responsabilul Băncii de ţesut a Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că din cele patru Bănci de ţesuturi prevăzute a fi înfiinţate în ţară, două se vor realiza în acest an la Târgu Mureş şi la Bucureşti.

"Din punct de vedere al faptului că sunt consilier al Agenţiei Naţionale de Transplant pe ţesuturi şi sunt pe undeva obligat să împingem transplantul tisular nu numai la nivel de os, ci şi la nivel de cornee, de piele şi, cine ştie, poate vom reuşi şi să facem transplantul de valvă cardiacă. Este un program în care noi trebuia să finalizăm patru Bănci de ţesuturi, se pare că noi suntem pe o cale bună, de a finaliza acel program cu cele patru Bănci de ţesuturi - una la Bucureşti, una la Timişoara, una la Târgu Mureş şi una la Iaşi. Din câte ştiu, am înaintat ca primele două Bănci să fie realizate la Bucureşti şi la Târgu Mureş în anul 2014, să dea Dumnezeu să fie aşa, şi pe anul 2015 să finalizăm şi celelalte două Bănci şi posibilitatea de a-i şcoli pe cei care vor lucra în aceste Bănci", a arătat dr. Nica.

Acesta a spus că în momentul în care vor exista aceste Bănci, va exista şi posibilitatea ca regional să poată fi distribuite ţesuturi la toate centrele de transplant.

"Acesta este unul dintre motivele pentru care am încercat - şi văd că a şi reuşit pe undeva - să pornim cu Centrul de Transplant de la Târgu Mureş, tisular deocamdată, să sperăm că o să vină şi cel de cornee, să sperăm că o să vină şi cel de piele. Dacă iese Banca şi avem posibilitatea să recoltăm şi valve cardiace în Bancă, iată vom mobiliza şi Centrul de transplant cardiac tot de aici, deci ei au o activitate foarte bună şi putem să facem treaba aceasta. Am mai încercat şi la Timişoara, vom mai încerca să împingem puţin şi Iaşiul, exact acolo unde sunt aceste Bănci, acesta este interesul nostru de bază la care noi ne-am gândit la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant. Şi să arătăm totuşi că şi ţesuturile sunt foarte importante", a susţinut consilierul ANT.

Dr. Andrei Nica a precizat că următorul pas pe care ANT doreşte să îl facă este transplantul de menisc, care însă este foarte greu de procurat.

"Meniscul se pune, nu se scoate. Aici este o problemă pentru că la nivel mondial sunt puţine, pentru că ele sunt de trei dimensiuni. Atunci trebuie făcute calcule de cât îi trebuie să îl pui înăuntru. Deocamdată nu deţinem bine această tehnică de recoltare a meniscului, pentru că şi aici depinde de tehnica chirurgului. (...) Cantitativ sunt puţine, iar cei care le au, nu prea le dau, le folosesc strict numai pentru ei. Atâta vreme cât le ai, le pui, când nu le ai, încerci să faci alte variante pentru a stabiliza genunchiul', a susţinut medicul.

Dr. Nica a mai arătat că rata donării în România a crescut cu 100% în 2013, că suntem pe primul loc în Europa şi că prin ţesuturile recoltate pot fi salvaţi zeci de pacienţi în acelaşi timp.

"Bafta noastră este că am avut foarte multe prelevări şi am început să umplem Banca cu tot ce trebuie. (...) Avem la Târgu Mureş o echipă (mobilă) de tineri cu care am hotărât că, dacă nu avem oameni care să ne ajute la prelevare, echipa de la Târgu Mureş va fi aptă să se ducă să facă o prelevare la Sibiu, la Braşov, la Alba Iulia, chiar şi la Cluj. Bine ar fi să facem în aşa fel încât să nu mai fie nevoie să ducem echipele de la Bucureşti în centrele mari", a mai subliniat dr. Andrei Nica.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro