Norme Coca 2023 - 2024

Dr. Andrei Vădeanu a perceput câte 10 lei de la pacienţii săi * taxa este ilegală

activare card pe bani

 La Neamţ, cardul de sănătate a stârnit un alt scandal. De parcă refuzul din partea unor feţe bisericeşti nu ar fi fost de ajuns, acum un medic cere bani pentru activarea acestui instrument.

Avertismentul, prima pedeapsă
Este vorba despre medicul Andrei Vădeanu, din comuna Negreşti, care nu ţine cont de ce spune legea. El cere 10 lei pentru activarea cardului, lucru total ilegal.

Condamnăm drastic gestul medicului de familie. Cum să faci aşa ceva? Vom face un control inopinat şi vom lua măsurile legale. Din păcate, legislaia e mai permisivă acum, în sensul că prima măsură este avertismentul, a doua este 10% din contract, iar a treia măsură constă în rezilierea contractului. Dar, noi am făcut un demers la Casa Naţională de Sănătate, să fie modificată legislaţia astfel încât, pentru asemenea abateri, măsura să fie direct rezilierea contractului. Sper să fie primul şi ultimul caz de acest gen”, a declarat Radu Firăstrău, preşedintele-director al CAS Neamţ. Doctorul Vădeanu nu a putut fi contactat pentru explicaţii. Se ştie doar că până acum a încasat bani de la 70 de pacienţi din cei peste 1.600 pe care îi are pe listă.

Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate a devenit operaţional începând cu 1 februarie 2015. În perioada 1 februarie -30 aprilie, cardul va putea fi utilizat în paralel cu sistemul actual, urmând ca începând cu 1 mai, utilizarea acestuia să devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale. La nivelul judeţului Neamţ au fost tipărite şi distribuite un număr de 315.000 de carduri de sănătate.

Ingrid CIOFOAIA

„Nicăieri în lege nu scrie că activarea cardului se face contra cost. Fiecare răspunde pentru ceea ce face” – dr. Angela Bica, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Medicilor de Familie Neamţ

Sursa

Citeste

Scandalul activarii cardurilor de sanatate contra sumei de 10 lei a atras o prima reactie din partea Patronatului Medicilor de Familie Neamt.

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro