Norme Coca 2023 - 2024

Medicii de familie refuza sa se implice in distributia cardurilor de sanatate ramase nedistribuite la nivelul caselor de asigurari judetene si in actiunile de distribuire ulterioare.

A ramas mai putin de o luna pana cand, cel putin la nivel teoretic, cardul de sanatate ar trebui sa devina obligatoriu, proiectul de lege in acest sens fiind in dezbatere publica inca trei zile. Sansele ca 1 februarie sa fie data de la care folosirea cardului de sanatate sa fie obligatorie sunt insa discutabile, pentru ca desi mai e destul de putin timp pana atunci, aproximativ un milion de romani nu au intrat in posesia documentului.

CNAS a anuntat ca 95 la suta dintre cardurile de sanatate au ajuns la asigurati prin posta, insa restul de 10 la suta, reprezentand aproximativ un milion de carduri, nu au ajuns, din varii motive, la beneficiari. Sub presiunea timpului care se scurge invariabil, cardurile respective au ajuns sa constituie un nou prilej de disputa intre medicii de familie si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Mai precis, este vorba de distribuirea acestor carduri, sarcina pe care CNAS vrea sa o atribuie medicilor de familie, dar pe care acestia o refuza vehement, considerand ca o astfel de activitate nu intra in atributiile lor. Inca din prima zi lucratoare a anului 2015, intre cele doua parti a avut loc un schimb de replici prin intermediul unor comunicate de presa, insa cu toate acestea, inca nu se intrevede nicio solutie concreta pentru problema in cauza.

Prima reactie a venit din partea Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si a Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Reprezentantii celor doua organizatii resping vehement asumarea unei astfel de sarcini, iar intr-un comunicat de presa sustin ca nu accepta sa se implice in distributia cardurilor de sanatate ramase nedistribuite la nivelul caselor de asigurari judetene si nici in actiunile de distribuire ulterioare, declarand ca aceste activitati nu intra in competenta medicilor de familie. „Asa cum am argumentat in numeroase randuri, distribuirea cardului trebuie sa fie finalizata de catre CNAS. Cardul de asigurat este proiectul acestei institutii, nu al medicilor de familie. Cardul reprezinta un document de identificare care, conform legii, poate fi eliberat titularului doar de emitent, care este CNAS. Cardul de asigurat trebuie sa fie distribuit de asigurator catre asigurat, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti. In acest sens reiteram necesitatea existentei unui contract intre asigurat si asigurator, contract care sa contina obligatiile si drepturile fiecarei parti contractuale” se arata in documentul semnat de cele doua organizatii ale medicilor de familie.

Invocand faptul ca acest card de sanatate nu este un proiect al medicilor de familie ci al CNAS si reprezinta un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent, dr. Angela Mazdrag, presedintele interimar al Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie, arata ca in acest context, cardul de asigurat trebuie sa fie distribuit de asigurator catre asigurat, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti.

Datele medicale ale pacientilor se vor afla in curand in dosarul electronic de sanatate. De aceea, consideram ca inscriptionarea cardurilor este o activitate birocratica, cronofaga si inutila. Nu vom inlocui consultatiile cu inscriptionarea cardului, asa cum am precizat de nenumarate ori ca nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, in defavoarea actului medical. Distribuirea cardului este, clar, atributia CNAS, ca si evidenta serviciilor, nu a noastra, a medicilor. Treaba noastra este sa primim pacientul si sa-i asuiguram serviciile medicale de care are nevoie, gratuit daca acesta este asigurat sau contra-cost, daca nu este asigurat” a precizat dr. Angela Mazdrag, pentru SanatateaBuzoiana.ro.

Totodata, medicul atrage atentia ca ceea ce se intampla in acest context arata ca este necesara incheierea unui contract intre asigurat si asigurator (CNAS), care sa contina obligatiile si drepturile fiecarei parti contractuale!

 

Pe banii mei, vreau contract de sănătate !

Director CNAS Ciurchea

CNAS a anuntat ca au fost deja distribuite, prin intermediul Postei Romane, 95% dintre cardurile de sanatate fara de care din acest an nu vor mai putea fi accesate servicii medicale gratuite de catre populatia Romaniei.

Presedintele CNAS a precizat, recent, ca vor fi trimise medicilor de familie cardurile ramase nedistribuite, urmand ca acestia sa le inmaneze pacientilor. „Un numar extrem de mic de carduri au ramas nedistribuite pacientilor, sub 1 milion la nivel national” a spus presedintele Casei, dr. Vasile Ciurchea, incercand sa arate ca aceasta inseamna „sub 100 de carduri care ar mai fi de distribuit, in medie, de fiecare medic de familie” si i se pare inutil ca pacientul sa mai fie pus sa mearga la casa de Asigurari de Sanatate pentru a-si ridica acest card.

Dr. Angela Marzdrag sustine insa ca distribuirea cardului de sanatate „nu este activitate medicala si nu este in concordanta cu curriculumul de pregatire in medicina familiei si, in plus, daca fie si numai 2-3 pacienti pe zi intra in cabinet pentru a solicita informatii despre card, plus distribuirea propriu-zisa, ulterior, inseamna consumarea inutila si ineficienta a timpului destinat consultatiilor si serviciilor catre paceinti”.

 

CNAS a continuat sa-si sustina pozitia si prin vocea purtatorului de cuvant al institutiei, Mihaela Tanase. Aceasta a precizat ca distribuirea cardurilor de sanatate care nu au ajuns inca la asigurati constituie „un demers in beneficiul pacientilor”, si din aceasta cauza, medicii de familie nu ar trebui sa refuze aceasta sarcina, pentru ca refuzul lor i-ar afecta pe pacienti. „Noi speram ca medicii de familie vor intelege ca acest demers este facut in folosul asiguratilor. Practic, vorbim despre un numar foarte mic de carduri care sa le revina medicilor de familie pentru a le distribui. Peste 90 la suta din carduri au fost distribuite prin servicii postale. Este o diferenta de aproximativ un milion de carduri si ar fi pacat ca oamenii sa fie pusi pe drumuri, sa mearga la casa de asigurari pentru ca mai apoi sa mearga la medicul de familie pentru un serviciu medical. Asiguratul va merge la medicul de familie sa isi ridice cardul doar cu ocazia solicitarii unui serviciu medical si nu va merge expres doar pentru a-si cere cardul. Speram ca medicii de familie sa inteleaga demersul nostru si de ce am apelat la aceasta cale pentru a distribui restul de carduri”, a mai declarat Mihaela Tanase.

Ramane de vazut cum va fi transata aceasta disputa si daca se va gasi o solutie agreata de ambele parti pentru ca cele un milion de carduri sa ajunga in cele din urma la asigurati.

 

Cititor de card

Medicii de familie spun ca nici inscriptionarea cardurilor cu datele despre grupa de sange a pacientului sau acceptul de a dona organe dupa moarte nu vor fi facute de ei, deoarece „peste doar cateva luni va intra in functiune dosarul electronic al pacientului, care va contine toate aceste date, iar in ceea ce priveste grupa de sange si RH-ul, cei mai multi pacienti nici nu stiu ce grupa sau RH au si cu atat mai putin au documente care sa sustina aceste afirmatii. In plus, la o eventuala urgenta se fac aceste analize fara indoiala, pentru ca sunt elemente de care trebuie tinut cont si pe care aceste date nu le contin”, mai arata dr. Mazdrag.

Potrivit unui proiect de lege aflat pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii, cardul de sanatate devine obligatoriu de la 1 februarie 2015.

Oficialii din Sanatate sustin ca astfel va fi imposibila prescrierea de retete false sau fara stiinta asiguratului, iar pacientii nu vor mai fi nevoiti sa obtina adeverinte de la angajatori pentru a-si dovedi calitatea de asigurat. Fara cardul de sanatate nu va putea fi deschis dosarul electronic al pacientului, care va contine toate informatiile si istoricul medical al unei persoane si care se preconizeaza ca va fi functional pana la sfarsitul acestui an.

Cardul nu este necesar la accesarea serviciilor medicale in regim de urgenta, dar este obligatoriu in toate celelalte cazuri in care pacientul interactioneaza cu medici sau spitale aflate in contract cu CNAS si nu doreste sa plateasca integral, serviciile medicale, in regim privat.

Nu sunt specificate insa in actualele acte normative, informatii despre costurile pe care asiguratul care solicita un nou card trebuie sa le suporte, nici cine, unde si cum trebuie solicitat cardul care nu a ajuns la asigurat.

Sursa

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro