Romania este prima tara din Europa, daca nu si din lume, in telemedicina, iar in prezent, 100 de ambulante au in dotare aparatura care transmite informatii video, a spus dr. Raed Arafat, presedintele Fundatiei pentru SMURD si secretar de stat in Ministerul de Interne.

„Pot sa spun ca Romania este considerata poate prima tara din Europa, daca nu din lume, cu retea de telemedicina foarte complexa si foarte bine pusa la punct care inca este in dezvoltare", a declarat doctorul Raed Arafat, in cadrul unei conferinte.

Raed Arafat a mai spus ca in prezent sunt 1.200-1.400 ambulante de tip B care au posibilitatea de transmitere a datelor de pe teren.

“Prin 2007, s-a luat decizia si la nivelul comisiei de urgenta si la nivelul Ministerului ca ambulantele de tip B care vor avea asistenti sau paramedici si pomipieri pe ele sa aiba aceasta capacitate (de telemedicina n.r.). (…) La momentul actual avem cam 1200-1400 de ambulante de tip B ale SMURD-ului si ale Ambulantei care au solutia de telemedicina pe ele si care au posibilitatea de transmitere. S-a adaugat la acest lucru, ulterior, alt proiect (…) pentru video streaming, pentru videotransmisii”, a explicat dr. Arafat.

Conform aceleiasi surse, in spital exista acest sistem, insa el nu era implementat si in ambulante. „Am pornit cu 100 de masini SMURD care au avut implementate solutiile video si asta a dus sistemul de telemedicina mai aproape de sistemul interspitalicesc, unde era video. Astfel, am inceput, pe langa datele medicale pe care le primim de la unele echipaje, sa putem sa vedem si imaginile reale: de la un accident, de la caz, vedem cum lucreaza echipa, iar medicul poate sa coordoneze echipa mai bine”, a mai spus dr. Arafat.

Extinderea tehnologiei la alte 85 de ambulante


Alte 85 de masini SMURD vor fi dotate cu tehnologie mai noua, prin intermediul unor tablete cu ajutorul carora se vor primi in spital imagini si rezultate ale analizelor medicale, inainte ca pacientul sa ajunga la respectiva unitate sanitara.

Aplicatii pentru publicul larg

In prezent, se lucreaza la dezvoltarea a doua aplicatii noi. Una dintre ele vizeaza apelarea voluntarilor din Bucuresti, Sibiu, Targu Mures, Cluj, iar cea de-a doua va permite alertarea serviciului 112 de catre publicul larg si transmiterea locului exact prin GPS.

Telemedicina in spital

Dr. Catalin Cristoveanu, seful sectiei de terapie intensiva nou-nascuti de la Spitalul Marie Curie a vorbit depsre telemedicina in cadrul sectiei pe care o conduce. El a precizat ca telemedicina imbunatateste activitatea medicala, pentru ca datele despre starea pacientului, analizele pot fi accesate de oriunde, oricand.

De asemenea, prin intermediul telemedicinei, pot fi cerute opinii altor doctori din tara sau din strainatate, putand deveni chiar si un canal de comunicare pentru parintii pacientilor internati.

Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro