Exodul medicilor e o problemă care afectează România de ani de zile. Majorarea cu 25 la sută a salariilor, de la 1 octombrie, e prima măsură concreta luată de autorităţi pentru a opri acest exod. Rămâne de văzut dacă va fi suficient pentru a-i motiva pe specialiştii din sănătate să rămână în ţară.

Au comentat subiectul la Ora de Ştiri dr. Bogda Tănase, medic primar Chirurgie Generală, la Institutul Oncologic București, cel care a devenit şi preşedintele Alianţei Medicilor pentru Reforma sistemului de sănătate şi Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

 

Departe de a fi mulţumiţi de majorarea salariilor şi de condiţiile din spitale, medicii continuă să îşi caute de lucru în străinătate. În judeţul Dolj, de exemplu, numai în ultima lună, zeci de doctori au cerut Direcţiei de Sănătate Publică certificate de conformitate, ca să poată munci în alte ţări. Cei mai mulţi aleg să plece în Franţa sau Anglia, unde salariile minime sunt de 3-4 mii de euro.

Guvernul susţine că decizia de a mări salariile medicilor e un semn clar că sănătatea a ajuns, în sfârşit, pe lista de priorităţi.

Lupta pentru creşterea salariilor în sănătate s-a dus şi pe internet, pe Facebook, unde mai mulţi medici din toată ţara au ameninţat cu greva.

 

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro