de Marian MOCANU

Medicii de familie ar putea fi puși în situația de a nu putea elibera, în primele zile ale lunii aprilie, rețete sau alte acte medicale, din cauză că, nici până acum, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu a semnat contractele cadru pe anul în curs. Chiar dacă vor fi chemați să semneze aceste documente, medicii ar putea refuza, până la noi negocieri.

La sfârșitul lunii expiră contractul cadru dintre medicii de familie și CNAS, contract pe baza căruia funcționează toate cele 175 cabinete medicale de familie din județul Vaslui. Nici până la această dată, medicii de familie nu au fost invitați la negocieri pentrua semna noile contracte. Asta înseamnă că, de la 1 aprilie, s-ar putea ca medicii să nu mai elibereze rețete gratuite sau compensate, ori alte acte medicale, cu excepția trimiterilor de urgență spre spitale sau medici specialiști.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mesaj catre medicii de familie

dr Tanasescu tvr

Dragii mei,

Suntem intr-un moment crucial. De fapt incepe o perioada in care, daca nu facem nimic, ce ni se intampla acum ne va afecta ani de zile.

Am reusit sa amanam contractul propriu-zis, ca sa incercam sa rezolvam chestiuni legislative importante, dar si, sper, un plus, macar minim, la finantare.

Acum se cer aditionale. Ca de obicei, ar trebui sa semnam retroactiv.

De ce retroactiv? Poate pentru ca cei de la CNAS si casele locale nu se coordoneaza, nu dau legi coerente, nu se consulta, totul e in ultima clipa. Poate.

Mai probabil este ca se procedeaza astfel pentru ca daca dam retete si altele, atunci automat vom semna retroactiv, caci suntem la mana lor.. ca sa nu ni se impute..

De ce sa nu respecte si CNAS legea ? Ce lege e valabila retroactiv ?

 

Dr. Rodica Tanasescu

Vicepresedinte AMF-B
Presedinte SNMF
www.amf-b.ro
http://www.snmf.ro/
Numai impreuna putem deveni puternici!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„De fiecare dată, este aceeași problemă: suntem anunțați în seara de dinaintea datei de 1 aprilie să ne prezentăm la CJAS pentru a semna contractul. Deocamdată, nu se știe nimic. Fără să avem contract valabil, nu putem să eliberăm rețete. Medicii vor fi la program, vor consulta pacienții, vor îndruma cazurile urgente către spitale sau medicii specialiști, însă nu vor elibera rețete”, a declarat, pentru Est News, dr. Cornelia Lovin, președintele Asociației Județene a Medicilor de Familie Vaslui.

„Sistemul cardului de sănătate are foarte multe sincope. Sunt zile în care medicii nu pot prescrie rețete on-line și sunt obligați să le prescrie off-line. Avem colegi care au fost puși la plată pentru că nu au transmis la timp rețetele off-line, ori cărora li s-a imputat că au prescris și medicamente pe care nu aveau dreptul să le prescrie. Și asta doar pentru că sistemul nu este funcțional la capacitatea optimă! Nu sunt singurele revendicări ale noastre, mai sunt și altele, cum ar fi gratuitate a serviciilor medicale pentru personalul medical și elaborarea unei legislații împotriva agresivității asupra cadrelor medicale, aplicabilă și în medicina familiei, dar cea mai importantă revendicare este recunoașterea dreptului de negociere a organizațiilor reprezentative ale medicilor de familie. Un prim semnal de alarmă a fost tras, săptămâna trecută, prin greva japoneză și mitingul din fața Ministerului Sănătății la care au participat sute de medici”, a mai declarat dr. Cornelia Lovin, președintele Asociației Județene a Medicilor de Familie Vaslui.

Sursa

Citeste intreg articolul AICI

Foto Est News

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro