Norme Coca 2023 - 2024

Aproximativ 200.000 de români (1%) au epilepsie, dintre aceștia 70.000 fiind copii, a declarat marți, într-o conferință de presă, șeful clinicii de neurologie pediatrică a Spitalului Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia", Dana Craiu.

"În România există un registru național pentru epilepsie de scurt timp. Aproximativ 1% din populația România prezintă diferite forme de epilepsie, ceea ce ar însemna 180.000 - 200.000 de persoane, dintre acestea 70.000 fiind copii", a spus Craiu.

Ea a atenționat că epilepsia ar trebui tratată numai de epileptologi, iar această ocupație ar trebui înregistrată.

La rândul său, medicul neurolog Ioana Mândruță de la Spitalul Universitar de Urgență București a afirmat că în prezent există trei molecule care tratează această afecțiune, doar una singură fiind compensată. "O serie de pacienți au urmat tratamente cu o gamă largă de medicamente și au nevoie de tratamente noi cu aceste molecule sau de terapie chirurgicală și neurostimulare. Există un program național în acest sens, dar sunt liste de așteptare. Acest program este în unele momente nefinanțat sau finanțat cu sume mici. Există metode noi de diagnosticare, cum ar fi video-electroencefalograma, dar și o serie de teste genetice", a susținut medicul neurolog.

Potrivit Ioanei Mândruță, tratamentul cu una dintre noile molecule costă lunar între 500 și 800 de lei. Referindu-se la Cursul Est-European de Epileptologie, finanțat de Liga Internațională Împotriva Epilepsiei, Mândruță a menționat că acesta va reuni 80 de specialiști, jumătate fiind din străinătate.

Primul Curs Est-European de Epileptologie se va desfășura la Cheile Grădiștei, în perioada 11-13 iunie. Cursul este organizat local de Societatea Română de Neurologie Pediatrică, Societatea de Neurologie din România, Fundația Româna de Neurologie Pediatrică, cu implicarea Rotary și Rotaract OCTO București.

Evenimentul va reuni experți mondiali care vor prezenta bazele epileptologiei moderne pe marginea experienței lor medicilor din Estul Europei care doresc să se formeze în acest domeniu. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro