Vaccinul hexavalent, unul dintre vaccinurile obligatorii pentru bebeluși, nu se mai găsește

Nelinişte pentru părinţi! Unul dintre vaccinurile obligatorii pentru bebeluşi nu se mai găseşte. La Cluj-Napoca, familiile aşteaptă de o lună veşti bune şi la fel se întâmplă Galaţi şi Iaşi. Răspunsul de la Ministerul Sănătăţii nu este de natură să liniştească: o problemă la nivel european pentru care autorităţile încerca să găsească în cel mai scurt timp rezolvarea.

Vaccinul hexavalent ajuta la prevenirea a şase boli : Hepatita B, poliomelita, difteria, tetanus, tuse convulsivă şi câteva tipuri de infecții respiratori. Părinţii se plâng că nu au soluţii.

De unde să cumpăr acest vaccin dacă nu e scos pe piață , în farmacii”, se întreabă un părinte.

La Cluj-Napoca, problemele au început luna trecută. Medicii de familie au consumat toate dozele inclusiv rezervele.

Mihai Moisescu, director Direcția de Sănătate Publică Cluj: DSP Cluj nu a mai putut distribui în luna decembrie vaccin hexacim.

Dr. Emiliana Costiug, medic de familie: Nu avem altă soluție decât să așteptăm şi să sperăm că se vor rezolva cât de repede.

dr_costiug                                                                      Dr. Emiliana Costiug, medic de familie:

Aceeaşi situaţie şi la Iaşi. Medicii spun că singura soluție este să se refacă schema de vaccinări când primesc serul. Efectul nu va mai fi același însă.

Dana Ștefana Popescu, medic de familie județul Iași: Riscul cel mai mare este pentru copilul de două, patru luni, ca să contacteze tusea convulsivă, care are o evoluție foarte gravă și care poate duce la sechele foarte serioase.

La Galaţi este nevoie de 400 de doze.

Valentin Boldea, purtător de cuvânt DSP Galați: Ne confruntăm cu o situație aparte, deoarce 2000 de doze de vaccin hexavalent au fost redistribuite altor județe care au epuziat dozele.

Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: Este o problemă la nivel european. Există doar doi producători la nivel mondial care au solicitări foarte mari.

Vaccinul hexavalent se administrează la vârstele de două, patru și 11 luni. Afectați sunt toți copii care s-au născut în ultimle trei luni și cei care mai au de făcut una dintre doze.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro