Norme Coca 2023 - 2024

Prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, a declarat marți că se estimează că în România sunt între 800.000 și 1.000.000 de cazuri de astm, precizând că sâmbătă și duminică în București, Cluj Napoca și Craiova se va desfășura o campanie gratuită de testare și informare.

Medicul a afirmat, într-o conferință de presă, că prevalența astmului este în continuă creștere, mai ales în rândul copiilor, astfel că în ultimele două decenii s-a dublat numărul de cazuri, însă astmul poate fi controlat.

El a susținut că în Europa sunt 32.000.000 de cazuri, iar în întreaga lume peste 300.000.000.

"În literatură sunt semnalate două cauze majore, una este legată de subevaluarea acestei boli. Mulți ani a fost subdiagnosticată pentru că medicii nu au fost avizați și pentru că populația nu a avut nivelul educațional ca să se prezinte, dar partea cea mai importantă care este semnalată și unde tributul îl plătesc de multe ori țările vestice este vorba de o circulație mai puternică a alergenilor, schimbările de vreme, fluctuațiile de curenți de aer în orașele mari, furtunile antrenează o circulație a alergenilor mult mai puternică, poluarea, efectul de seră toate acestea încurajează apariția astmului", a declarat dr. Florin Mihălțan, întrebat de ce prevalența bolii este în creștere.

Doctorul a explicat că în privința astmului există "o capcană" pentru copii, dacă medicul nu este avizat. Boala începe ca o pseudo-viroză, ca o viroză respiratorie sau ca o infecție, iar medicul este înclinat să prescrie antibiotic.

Președintele Societății Române de Pneumologie a mai precizat că sunt câțiva factori din alimentație precum arahidele, căpșunele, fructele de pădure sau fructele de mare care favorizează apariția unei crize de astm.

În privința tratamentului, dr. Florin Mihălțan a spus că medicația pentru astm costă în jur de 100 — 120 de lei pe lună, iar compensările sunt la valoarea de 50%.

"Din ce observ în ultimul timp, gradul de sărăcie a populației și lipsa unor compensări de 75% — 100% fac ca mulți dintre acești pacienți, mai ales cei care au probleme financiare, mă refer la grupul masiv de pensionari, dar și oameni cu stări sociale precare, să renunțe la tratament și să vină la spital să își forțeze internarea tocmai pentru a primi un spray salvator. E un lucru care ar trebuie să dea de gândit autorităților", a arătat dr. Mihălțan.

Campania cu mesajul "Informează-te. Consultă medicul pneumolog sau alergolog. Testează-te. Tratează-te corect" se va desfășura între orele 9,30 și 16,30 în București, în Parcul Tineretului, intrarea dinspre bulevardul Tineretului, în Cluj Napoca în Piața Mihai Viteazul, în Craiova în Parcul Nicolae Romanescu.

Testarea pentru depistarea astmului se numește spirometrie și seamănă cu etilotestul — pacienții suflă într-un dispozitiv care determină capacitatea pulmonară.

În 2013, Societatea Română de Pneumologie a derulat o campanie de testare în 48 de centre din țară. Au fost testați 12.481 pacienți dintre care 3.994 au fost diagnosticați cu o boală pulmonară sau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare.

AGERPRES/(A, AS — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Mihai Simionescu)

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro