COMUNICAT DE PRESĂ

Investigația jurnalistică referitoare la dezinfectanții folosiți în spitale vine în continuarea unui demers de cea mai buna calitate profesională și socială.

Ridică rezultatele investigației o mare problemă a societății românești, în niciun caz autorii acesteia nu pot fi acuzați că au dorit să sădească neîncredere în sistemul sanitar.

De acum apare surprinzător că alți jurnaliști și alte instituții de presă nu continuă și nu aprofundează subiectul exact în direcția lansată.

Odată semnalată situația este rostul administratorului de sistem să investigheze, la rândul său, să confirme sau să infirme prin mijloace proprii sau independente și să propună măsurile corespunzătoare.

Infecția intra spitalicească are nenumărate cauze. Citez dintre ele:

 • Epidemiologic – prezența germenului patogen sau condiționat patogen.
 • Contagiunea.
 • Infecția manifestă clinic, boala.

Prezența, calitatea și cantitatea germenilor sunt dependente de măsurile de prevenție, de curățenie, de asepsie și antisepsie. Virulența germenului de spital este dobândită prin selecție, printre altele, datorită folosirii pe scară largă a antibioticelor de tot mai nouă generație și mai mare eficiență.

Contagiunea se petrece inevitabil în mediul spitalicesc. Pentru moment, cu toate că avem cunoștință despre aceasta, personalul din sănătate încă nu este pe deplin conștient despre importanța măsurilor umane și protocolare pentru diminuarea sau împiedicarea contagiunii.

Infecția interioară de spital constituie manifestarea clinică, aceasta trebuie recunoscută, declarată și vindecată de îndată prin orice măsuri și cu orice costuri.

Corpul medical, celelalte profesii din sănătate, se confruntă zilnic cu această entitate patologică. Trăim cu toții în stresul datorat acestei eventualități pentru care adesea suntem făcuți vinovați, fără a fi.

O dezbatere publică de asemenea anvergură, lăsând la o parte orice exces, nu poate fi decât benefică pentru siguranța pacienților și pentru siguranța profesională și juridică a personalului din sănătate.

Susținem toate măsurile pe care va găsi de cuviință să le ia Ministerul Sănătății și colaborăm cu convingere la aplicarea lor.

 Gheorghe Borcean cmr

Dr. Gheorghe Borcean

Medic primar chirurgie generală

Medic primar ortopedie-traumatologie

Medic specialist medicină legală

Doctor în Științe Medicale

Președinte – Colegiul Medicilor din România

 

Sursa

 

 • Newsletter


 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro